Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Na mariborskem Lentu že nekaj mesecev poteka gradnja Dravske promenade. Občinski projekt, ki bo spremenil podobo obrežja Drave, pa povzroča veliko težav tamkajšnjim obrtnikom, branjevcem in gostincem. Zaradi gradnje se je že večkrat spremenil prometni režim, največja težava pa je ukinitev parkirnih prostorov v bližini tržnice.

Kupcev in strank je vse manj, promet pa je po začetku projekta precej upadel, opozarja Darja Viher iz Destinacijske trgovine Artmijemar: »V tem trenutku smo se znašli v veliki zagati zaradi neprehodnosti tega območja in nenehnega spreminjanja prometnega režima. Od septembra naprej je promet upadel za več kot 80 odstotkov. Res, težko je.« Jožica Zupančič iz bližnje trgovine s tekstilom dodaja: »V soboto smo imeli največji promet. Zadnje štiri pa praktično kupcev ni. Promet je nižji celo za 90 odstotkov«. Zaskrbljeni so tudi branjevci na tržnici. Ob koncih tedna jih je sicer več, danes smo srečali le enega. »Prej, ko so lahko še parkirali, je bilo malo kupcev, zdaj pa, ko je zaprto – edino v soboto, ko pridejo pešci in mamice z vozički - pa je dobesedno tema. Če ne bi imel rednih odjemalcev ne bi prodal niti polovico tega, kar sem pred gradnjo«.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Na mariborski občini predloge oziroma možne rešitve še preučujejo

Obrtniki in podjetniki so se po pomoč obrnili tudi na območno Obrtno-podjetniško zbornico Maribor. Direktorica Leonida Polajnar izpostavlja, da projekt podpirajo, na mariborsko občino pa so že novembra poslali prošnjo za rešitve. »V času obnove in znižanega prometa je potrebno plačevati tudi fiksne stroške, med drugim nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Mogoče, če bi se tukaj malo prisluhnilo,« je dejala Polajnarjeva. Predlagajo tudi več usmerjevalnih tabel za pešce, manj prometnih sprememb, začasne dovolilnice za parkiranje – ali, kot dodaja Darja Viher: »Predvsem bi si želeli sodelovanja in pomoči s strani mariborske občine. Lahko je to s promocijo, lahko z nakupom naših izdelkov«. Kot poudarjajo sogovorniki, se z občine še niso odzvali; iz službe za stike z javnostjo pa so sporočili, da strokovne službe zadeve še preučujejo.