Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Ni pa težava zgolj denar, zaradi prekratkega obratovalnega časa letališča Edvarda Rusjana je močno oviran tudi možen čas letenja.

Do 9. maja še traja razpis, s katerim ministrstvo za kmetijstvo išče izvajalca za opravljanje dejavnosti protitočne obrambe. Najverjetneje bo znova izbran Letalski center Maribor, ki je za njihovo letalo tudi pridobil lani manjkajoči certifikat. Ta težava je tako rešena, a znova je tukaj denar, saj je država še nekoliko zmanjšala razpoložljiva sredstva. Vodja protitočne obrambe Darko Kralj: "Lani smo s pogajanji dosegli znesek 290 tisoč evrov, letos pa je ponujena cena 267 tisoč evrov. Kako je to ministrstvo zračunalno, nam ni jasno, cene namreč rastejo!"

Da protitočne obrambe ne bi smeli podcenjevati, pa poudarja direktorica Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor Irena Leonida Kropf: "Veliko govorimo o kmetijskih pridelkih, sploh v današnjem času. Zato je toliko bolj pomembno, da obramba pred točo deluje in da vsaj delček samooskrbe prihranimo." A to bo, kot kaže možno braniti zgolj med 9.00 in 17.00 in ob četrtkih do 20.00, saj je takšen čas obratovanja letališča. To pa je tudi eden od razlogov, da letalski center toži letališče. V tožbi pa zahtevajo vzpostavitev sožitja na letališču, kar naj bi jim zagotavljala pogodba iz leta 1974. Upravljavec letališča družba DRI pa toži letalski center, ker jim ta ne plačuje zahtevanih pristojbin.