Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Med njimi je veliko priseljenk, ki so v Sloveniji na podlagi dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združevanja družine, v času, ko čakajo na dovoljenje za stalno prebivanje, pa ne morejo zapustiti Slovenije ali se zaposliti. Ena takšnih je tudi Selvije, ki se je s Kosova preselila v Slovenijo, ker tukaj dela njen mož. V Maribor je prišla pred dvema letoma in kmalu za tem vložila vlogo za dovoljenje za stalno prebivanje, na katerega čaka že več kot eno leto: "V zvezi z mojim dovoljenjem za stalno prebivanje se ne dogaja nič in ti postopki so res predolgi."
Upravne enote že vse od začetka epidemije pred dvema letoma beležijo povečano število vlog tujcev. Nekatere vloge, tudi tiste za začasno zaščito državljanov Ukrajine, rešujejo prednostno in v zakonskem roku, pri vseh drugih vlogah tujcev pa prihaja do velikih zaostankov. Vodja Referata za tujce na mariborski upravni enoti magistrica Marjana Fras Zorec o razlogih, zakaj je tako: "Zaostanki nastajajo prav zaradi kadrovskega manka in pa številnih vlog, morda številka, da smo v letu 2022 zaključili z nekaj več kot 20.617 prejetih vlog."
Te trenutno še rešuje 19 zaposlenih, kmalu pa bodo ostali brez dveh od njih. Upravni postopki so namreč zahtevni, zaposleni pa so zaradi zaostankov deležni različnih pritiskov, tako samih vlagateljev, kot njihovih pooblaščencev oziroma odvetnikov.
Ministrstvo za javno upravo je mariborski upravni enoti prejšnji mesec odobrilo 6 novih zaposlitev, še pojasnjuje vodja Referata za tujce na mariborski upravni enoti magistrica Marjana Fras Zorec in dodaja: "Vse te zaposlene, ki bodo delali v naši delovni sredini, čaka še veliko usposabljanja in izobraževanja."
Zaradi česar bo trajalo še nekaj časa, da se bodo dodatne zaposlitve poznale pri zmanjševanju zaostankov reševanja vlog tujcev.