Foto: BoBo
Foto: BoBo

Mariborski univerzitetni klinični center je prvo polletje posloval s 1.7 milijona evrov izgube. Ta naj bi bila predvsem posledica koronavirusa. Kljub vsemu pa postopki za izvedbo nujnih naložb niso zaustavljeni. Svet zavoda je namreč na včerajšnji seji potrdil investicijsko dokumentacijo treh večjih in še nekaj manjših projektov.

Potem ko je lani druga največja bolnišnica poslovala s 588 tisočaki presežka, je zaradi pandemije pozitivni poslovni izid brez zunanje finančne pomoči letos neizvedljiv. Direktor Fojko Flis je ob tem pojasnil, da je izgube 1.7 milijona evrov, kar predstavlja 1,37 odstotka celotnega proračuna bolnišnice. Za izpad pa pravi, da je kriva pandemija. Te finančne težave zaradi koronavirusa so prijavili tudi evropskemu soldiarnostnemu skladu in pričakujejo, da bodo dobili sredstva, s katerimi bodo lahko zagotovili uravnoteženo poslovanje.

Negativni poslovni izid pa ni ustavil naložb. Svet zavoda je namreč potrdil investicijsko dokumentacijo nujno potrebne gradnje novega oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja, ki je ocenjena na 55 milijonov evrov.

Potrjena je tudi selitev oddelka za pljučne bolezni iz Pohorja v Maribor. Ta naložba je ocenjena na 3,5 milijona evrov. Stare objekte na Pohorju pa naj bi za dobrih 10 milijonov preuredili v negovalno bolnišnico.

Svet zavoda pa je potrdil tudi investicijsko dokumentacijo za nabavo laboratorijskega informacijskega sistema za oddelek za patologijo v ocenjeni vrednosti 320 tisočakov.