Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ena od prednostnih nalog nove vlade je ukrepanje zoper prehransko in energetsko draginjo. Pričakovanja državljanov so precejšnja, saj se izdelki in energenti dražijo do te mere, da so v gospodinjstvih z nižjimi dohodki na robu obupa, jesenske napovedi pa so še bolj črnoglede.

Poslanci sedme mariborske volilne enote so jasni. Ob ureditvi javnega zdravstva je najpomembnejša naloga nove ministrske ekipe reševanje draginje, najprej pa se bodo po besedah Rastislava Vrečka iz Gibanja Svoboda ustavili pri vzrokih: «Začeli bomo prvi vzrokih, v dialogu, s prostovoljnimi dogovori in če bo treba bomo seveda posegli po regulaciji cen«.
Bojana Muršič iz SD, izpostavlja, da je do regulacije cen goriv prišlo prepozno, kritična pa je tudi do zahtevka zelo dobičkonosnega Petrola, ki zaradi tega terja 50 milijonov evrov nadomestila: »Absolutno bo treba družbe prepričat, da se bodo odpovedale določenim maržam«. Poslanka Levice Tatjana Greif pa dodaja, da je »treba enakomerno porazdelit breme draginje, ker zdaj celotno breme zadeva končnega uporabnika«.
Zaradi skoraj 9-odstotne inflacije je pričakovati sindikalne zahteve za povišanje plač, tudi višje proračunske izdatke ob morebitni regulaciji cen. Dejan Kaloh iz SDS svetuje, da nova vlada in »energetska podjetja v Sloveniji naredijo en strateški premislek, da ne bomo prišli čez ta prag revščine v pretežnem deku slovenskega prebivalstva«.
Kaloh ob tem dodaja, da so določene kadrovske rešitve v ministrski ekipi vprašljive, medtem ko koalicijski poslanci zaupajo v izkušnje in strokovnost sinoči potrjene 15. vlade.

Prisluhnite Radijski tribuni o novi vladni ekipi in kratkoročnih, a zapletenih izzivih!!

Radijska tribuna