Foto: Facebook
Foto: Facebook

11. avgusta je začela veljati novela zakona o pravilih cestnega prometa, ki med drugim uvaja tudi možnost zavijanja desno pri rdeči luči na semaforju. Novo pravilo pa bo veljalo šele takrat, ko bodo upravljavci občinskih in državnih cest postavili za to določen prometni zrak.

Pravilo zavijanja v desno pri rdeči luči še ni dovoljeno, saj upravljavci cest še niso postavili posebnega prometnega znaka. Ta bo kvadraten, na njem pa bo narisana zelena puščica z belo obrobo, in sicer na črni podlagi. »Zdaj so nekateri vozniki kar po lastnem preudarku začeli voziti v večini semaforiziranih križišč desno, brez da bi mi križišča označili. Sam postopek pa tudi ni enostaven, zato ker vsa križišča niso primerna za postavitev dodatnega znaka«, je pojasnil Uroš Kosi z mariborske občine. Izpostavil je še, da je najprej treba identificirati najprimernejša semaforizirana križišča, praviloma dvofazna, kjer je gostota prometa razmeroma majhna; to so na občinskih cestah v Mariboru že storili: «Mi smo identificirali pet križišč. Seveda pa moramo nabaviti prometno signalizacijo, ki do zdaj še ni bila v izdelavi. Tako da, znaki so naročeni, za začetek pa smo jih naročili 30«.

Pet mariborskih križišč, ki so varna in pregledna, naj bi z znaki opremili do konca septembra, z Direkcijo za infrastrukturo pa se morajo dogovoriti za prilagoditev križišč, kjer je upravljanje deljeno. »Eno tako križišče, ki je res primerno, je v Melju, ko iz Meljske ceste zavijate v desno na hitro cesto. Tam je pregledno in varno, seveda pa mi ne moremo namestiti znaka, ampak se moramo z upravljavcem dogovoriti. Zaenkrat na državnih cestah nimajo teh znakov, tak da se dogovarjamo«, je dodal vodja občinskega Sektorja za komunalo in promet.

Z Direkcije RS za infrastrukturo so sporočili, da je na 6 tisoč glavnih in regionalnih cestah v njihovem upravljanju 380 semaforiziranih križišč. Vsako od teh bodo obravnavali posebej, k njihovi ureditvi pa pristopili postopno na podlagi testnih območij.