Nekdanji hotel Črni les v Lenartu čakajo svetlejši časi Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Nekdanji hotel Črni les v Lenartu čakajo svetlejši časi Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

Nekdanji hotel in kasneje dom za starejše Črni les v Lenartu sameva že 15 let. Nazadnje se je tam odvila zgodba o domnevnih nepravilnostih pri delu s starejšimi. A preiskave, ki so jih tam opravili leta 2003, niso obrodile sadov in vsi kazenski postopki so bili ustavljeni. Na koncu so Črni les zaprli, ker ni imel vseh potrebnih dovoljenj. Že čez eno leto pa bodo tam spet nastanjeni starostniki. Novi lastnik objekta, ki ga je kupil od slabe banke, ga bo namreč obnovil in dal v najem lenarškemu Domu sv. Lenarta.

Predpogoj za investicijo v Črni les je bil, da lenarški dom za starejše od ministrstva za delo pridobi koncesijo za 70 mest. To jim je prejšnji teden uspelo in lastnik nekdanjega hotela Črni les, lenarško podjetje Žipo, bo kmalu začel z obnovo objekta, je povedal direktor Doma svetega Lenarta : "Investicija je ocenjena na 3,3 milijona evrov, od tega samo za opremo 375 tisoč evrov, ostalo pa za adaptacijo in ureditev okolice."

Podjetje Žipo bo kot lastnik objekta z lenarškim domom za starejše, ki je sicer v lasti mariborske nadškofijske Karitas, sklenil dolgoročno najemno pogodbo. Dom svetega Lenarta, ki že skrbi za 165 varovancev, bo tam pridobil 70 novih mest, pretežno za osebe z demenco.

Za Lenart bodo dodatne namestitvene kapacitete za starejše več kot dobrodošle. Župan Janez Kramberger: "Potrebe so velike, ker prebivalstvo se stara in mislim, da bo tu kakovostna oskrba za starostnike, tako, kot je tudi v Lenartu."

Obnovljen Črni les, ki naj bi se po novem imenoval Dom svete Agate, bo prinesel tudi nova delovna mesta. Direktor Zlatko Gričnik: "Med 35 in 40 novih zaposlitev, predvsem v oskrbi in negi, medtem ko bodo ostale podporne službe centralizirane na obstoječi lokaciji."

Dom, ki ga bodo uredili v nekdanjem hotelu Črni les, bo prve stanovalce sprejel čez eno leto.