Foto: Televizija Maribor
Foto: Televizija Maribor

V občini Šentilj še naprej ocenjujejo škodo in odpravljajo posledice, ki so jih povzročila neurja in obilna deževja v maju, juliju in avgustu. Našteli so skoraj 500 plazov na kmetijskih in gozdnih površinah ter cestni infrastrukturi, zemljina pa marsikje še ni utrjena. Slednje povzroča številne težave pri obnovi, s strahom pa pričakujejo konec tedna, ko so napovedane nove nevihte.

V občini Šentilj trenutno poteka popis škode zaradi neurij z večdnevnim obilnim deževjem v začetku avgusta; kot pravi župan Štefan Žvab, pa gre za letošnje že četrto popisovanje posledic divjanja narave. »Na cestni infrastrukturi je škode za okrog milijon evrov, prav toliko pa tudi na kmetijskih in gozdnih površinah. Največji problema je, da so za to škodo oziroma vzpostavitev prvotnega stanja potrebna sanacijska sredstva, ki pa so vsaj od 15 do 20 krat večja«.

Šentiljski župan dodaja, da jih pesti pomanjkanje gradbenih podjetij in kadra za najnujnejše posege; nujno, predvsem pri popravilu cest, pa potrebujejo državno finančno pomoč. »Mi imamo v trenutno pet projektov, ki so pripravljeni za izvedbo. Mi bi lahko objavili razpis, zdaj pa ne vem, kako daleč je pripravljena država, da bo to financirala in kako hitro lahko to speljemo,« še pojasnjuje Žvab. Od države so že prejeli 250 tisoč evrov intervencijskih sredstev, še enkrat toliko jih pričakujejo.

Septembra pripravljajo tudi rebalans proračuna, s katerim bodo zagotovili dodatna sredstva za obnovo. Obenem Žvab izpostavlja, da pred novim šolskim letom določene lokalne ceste, med njimi zagotovo Selnica ob Muri–Zgornja Velka, še ne bodo prevozne. »Jaz se bojim, da tega ne bomo uspeli do 1. septembra, kajti ko smo začeli z določenimi sanacijami, se nam je odprl še večji plaz, povzročil 5 krat večje stroške, kot smo sprva predvideli. Tako, da se zna to malo zavleči«. Kot dodaja sogovornik, bodo zaradi obnove infrastrukture določene naložbe zamaknili, a od razvojnih prioritet ne odstopajo. Med njimi so gradnja gasilskega doma v Ceršaku in krajevne hiše na Zgornji Velki, s pomočjo evropskega denarja pa bodo gradili še pohodniško-kolesarski most čez Muro v Ceršaku in atletsko stezo v Sladkem Vrhu.

Šentiljski župan Štefan Žvab o sanaciji škode po neurjih