Foto: MMC RTV SLO/SNG MB
Foto: MMC RTV SLO/SNG MB

Operni svet zaznamuje letos 100. obletnico smrti enega največjih italijanskih skladateljev 19. stoletja Giacoma Puccinija. Njegova dela o človeških usodah preprostih ljudi so močno zaznamovala glasbeno zgodovino, privlačna pa so tudi še danes in v mnogih opernih hišah jih uprizarjajo v tem jubilejnem Puccinijevem letu še pogosteje kot sicer.

V mariborski operi se legendarnemu skladatelju v Puccinijevem letu priklanjajo z uprizoritvijo več njegovih mojstrovin, nocoj s premierno postavitvijo opere Lastovka.

»To je redkeje uprizarjana opera z nekoliko lahkotnejšo vsebino o ženski srednjih let, ki se zaljubi v mladeniča. Režiser Hugo de Anne je zasnoval krasno, barvito uprizoritev, ki bo navdušila občinstvo«, pove umetniški direktor opere Simon Krečič.

V naslovni vlogi kurtizane Magde, ki se zaljubi v mladega študenta, bo nastopila sopranistka Sabina Cvilak. V vlogi študenta Ruggera nastopa tenorist Max Jota, pomemben del zasedbe sta tudi sopranistka Valentina Čuden in tenorist Martin Sušnik. Priznani brazilski umetnik Hugo de Ana je oblikoval tudi scenografijo in kostume. Mariborski operni zbor in orkester vodi dirigent Simon Krečič. Prva ponovitev opere Lastovka bo v nedeljo, 25.2.2024 ob 17. uri.

Foto: MMC RTV SLO/Peter Giodani/SNG Maribor
Foto: MMC RTV SLO/Peter Giodani/SNG Maribor

V Dvorani Frana Žižka pa bo jutri ob 20. uri premiera Molièreove komedije Tartuffe. Najslavnejši evropski komediograf Jean Baptiste Molière se je v zgodovino gledališča zapisal s številnimi deli. Med njimi so Ljudomrznik, Skopuh, Šola za žene, Namišljeni bolnik in Tartuffe. Molierovi junaki predstavljajo značilne človeške lastnosti in napake, ki se skozi čas niso spremenile. Ime Tartuffe je tako postal znan izraz za licemerstvo, dvoličnost, ki ga poznamo tudi v sodobni družbi. Molierova komedija o družini bogatega meščana Oregona, ki jo Tartuffe s svojo dvojno moralo in spornimi nameni uniči, je še vedno zanimiva, pravi režiser Diego de Brea in dodaja: » Ta tekst razumem kot visoko komedijo, ki govori tudi o tem, kako živimo danes«.

Režiser je ustvaril sodobnega Tartuffa, kar se kaže v scenografiji, kostumih, jeziku predstave in načinu igre. V predstavi igrajo Mateja Pucko, Kristijan Ostanek, Žan Koprivnik, Ana Urbanc, Julija Klavžar, Gorazd Žilavec, Blaž Dolenc, Vladimir Vlaškalić, Minca Lorenci, Matevž Biber in Nejc Ropret. Režiser De Brea se podpisuje tudi pod scenografijo, oblikovanjem svetlobe in izborom glasbe. Kostume je oblikoval Blagoj Micevski.