V vlogi operne dive Tosca Rebeka Lokar in slikarja Maria gruzijski tenorist Mihael Šešaberidze Foto: MMC RTV SLO/SNG MARIBOR
V vlogi operne dive Tosca Rebeka Lokar in slikarja Maria gruzijski tenorist Mihael Šešaberidze Foto: MMC RTV SLO/SNG MARIBOR

Najbolj znano Puccinijevo opero Tosca, zgodbo o vzkipljivi, ljubosumni operni divi Tosci, njeni ljubezni do slikarja Maria in zlobnem baronu, načelniku policije Scarpiu, ki požene v smrt vse glavne junake, tudi sebe, je režiser zasnoval kot svojevrstno filmsko pripoved v črno-beli izvedbi in jo na odru umestil v poznejši čas.

» Želel sem ustvariti nekoliko drugačno, vendar klasično operno predstavo in hkrati slediti ideji, da vsak diktator predstavlja smrt svobodi. Dogajanje sem zato umestil v zgodnje 19. stoletje, v obdobje črno-belih filmov groze, in sledil izvirni ideji Puccinijeve mojstrovine o operni divi Tosca«, pojasnjuje Pier Francesco Maestrini, ki je na gledališki oder postavil veliko Puccinijev del, najbolj ljuba pa mu je prav ta opera.

V vlogi Tosce bosta izmenjaje nastopili solistiki Sabina Cvilak in Rebeka Lokar, slednja v nocojšnji premierni uprizoritvi. » To je moja prva vloga Tosce. Upodobitev Tosce zahteva veliko igralskih in pevskih veščin, še posebej v tej filmsko zasnovani postavitvi z več odrskimi prizorišči, kjer se hkrati zvrsti več delov zgodbe, ki sestavljajo celoto. Zelo se veselim nocojšnjega premiernega nastopa«, pravi Rebeka Lokar.

V vlogi slikarja Maria, veliki Toscini ljubezni, nastopa gruzijski tenorist Mihael Šešaberidze, zlobnega načelnika policije Scarpia pa poje Luka Brajnik, v drugi postavitvi tudi Jaki Jurgec.
Kostume je oblikoval stalni član režiserjeve ekipe Luca Dall'Alpi, scenograf je Matic Kašnik. Solisti, simfonični orkester, operni zbor in člani baletnega ansambla mariborskega gledališča bodo v operi Tosca nastopili pod vodstvom dirigenta Gianluce Martinenghija.

Premiera Tosce, četrte opere v poklon Pucciniju, se bo v Slovenskem narodnem gledališču Maribor začela ob 19.30 uri v Dvorani Ondine Otta Klasinc.
Po premieri bo Tosca na sporedu še 19., 21., 23. in 25. maja 2024.