Foto: Radio Maribor/Tiberiu Marta
Foto: Radio Maribor/Tiberiu Marta

V mariborskem gledališču bo nocoj ob 19.30 uri slovesna premiera celovečernega baleta Faust koreografa in režiserja Edwarda Cluga.

Celovečerni balet Faust bo največji baletni dogodek slovenskih umetnikov na mariborskem odru doslej. Ustvarili so ga člani stalne Clugove ekipe: skladatelj Milko Lazar, kostumograf Leo Kulaš in scenograf Marko Japelj – že leta 2018 v operi v Zurichu v Švici, v izvedbi mariborskega operno baletnega ansambla ga zdaj predstavljajo še na domačem odru.

»Uprizoriti dramski balet po motivih Goethejeve tragedije Faust, to obsežno in znano delo na plesnem odru, je bil velik izziv. Mi moramo skozi glasbo, gib, koreografijo, kostume in druge elemente povedati isto, ko je povedal Goethe z besedami«, pojasnjuje koreograf in režiser Edward Clug.

Clug je kot avtor libreta sledil Goethejevi zgodbi o učenjaku, ki je prodal svojo dušo za večno mladost zlodeju Mefistu, in tragični ljubezenski zgodbi Margarete, vendar je v ospredje umestil dogajanje med Faustom in Mefistom. Fausta nocoj pleše solist mariborskega ansambla Davide Bufone, v vlogi Mefista Thomas Martino, Margareta bo Monja Obrul. Skladatelj Milko Lazar je za Fausta ustvaril ritmično glasbo, ki jo v živo izvaja simfonični orkester pod vodstvom dirigenta Simona Krečiča. Minimalistično scenografijo je oblikoval Marko Japelj, barvite, sodobne kostume Leo Kulaš.

Clugov celovečerni balet Faust v dveh dejanjih Opere in Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor je nastal v sodelovanju z operno hišo v Zurichu in v koprodukciji z ljubljanskim Cankarjevim domom. Premiera v Ljubljani bo 25. januarja. Prva ponovitev na mariborskem odru v nedeljo ob 17. uri.