Foto: Radio Maribor/UGM
Foto: Radio Maribor/UGM

Bogat, raznolik in samosvoj umetniški opus slikarja, nekdanjega profesorja, svetovljana in odličnega poznavalca zahodne umetnosti Ludvika Pandurja zaznamujejo večna prehajanja med figuro, krajino, abstrakcijo, intimnim in mitološkim, in to je mogoče prvič hkrati videti na enem mestu, pove kustos Jure Kirbiš in dodaja: "Umetnik se ves čas ustvarjanja z veliko senzibilnostjo odziva na razpoloženjska stanja okolice, od domačega Maribora do mnogih potovanj. V več delih je zaznati močan vpliv baroka, prav vsa pa so večplastna, v smislu, da so recimo njegove Španske pokrajine prepojene z mitologijo, poezijo tistega prostora, da je v njegovih Začaranih parkih mogoče slišati Wagnerjevo Parsifalovo opero ali da v New Yorku slišimo jazz."

Ludvik Pandur je slikal v ciklih, med najbolj znanimi so Beneški, Mitološki, Parsivalovi in Španski ter Avtoportreti. Slednji so nastajali 15 let, umetnik pa v njih razkriva soočanje s spreminjanjem lastne podobe Obsežne serije so nastale tudi v zadnjih letih umetnikovega ustvarjanja in sicer so to Pariška jutra, V sencah platan in najnovejša, Prehajanja, kjer v osami koronskega obdobja slika lastno podobo. Največ del je naslikal v olju na platnu, veliko je tudi pastelov, akvarelov ter risb s kredo in ogljem. Pregledne razstave v domačem mestu, ki ga sooča z mnogimi intimnimi vprašanji o življenju in ustvarjanju, je umetnik zelo vesel.

"Tako obsežna predstavitev pomeni zadoščenje, obrnjen list v knjigi življenja in umetniškega opusa. Pomembno je, če se okolje, v kjer živiš in ustvarjaš odzove na tak način," pove Ludvik Pandur. Izbor likovnih del, ki predstavljajo vrhunce umetniškega ustvarjanja Ludvika Pandurja, si bo v Umetnostni galeriji Maribor mogoče ogledati do marca prihodnje leto.