Foto: BoBo
Foto: BoBo

V nedeljo se je iztekel rok za oddajo pripomb na predlog novega prostorskega akta Mestne občine Maribor, po prvih podatkih jih je bilo podanih več kot 500. Pristojni jih bodo preučili in pripravili odgovore. Želja je, da bi mestni svetniki krovni prostorski akt dokončno potrdili oktobra.

Vršilka dolžnosti vodje Sektorja za urejanje prostora na mariborski občini Maja Reichenberg Heričko poudarja, da natančno število pripomb še ni znano, saj se nekatere podvajajo: »Generalno pa je številka tam nekje med 500 in 550 pripomb, k smo jih prejeli v času javne razgrnitve«. Kar je manj od pričakovanj, dodaja sogovornica in poudarja, da se pripombe med drugim nanašajo »v največji meri na spremembe namenske rabe zemljišča, na spremembo regulacijskih elementov, kot so gradbena meja in gradbena linija, spremembo podrobne namenske rabe ali pa na splošno nestrinjanje z nekaterimi predlaganimi ureditvami«.

Precej kritik je tudi na umestitev sežigalnice ob sortirnici, zaradi česar so v Listi za pravičnost in razvoj napovedali začetek referendumskih postopkov. Reichenberg Heričkova pojasnjuje, da predlog OPN ni zadostna podlaga za gradnjo takšnega objekta. »Da je za takšno gradnjo treba izvesti še podrobni občinski prostorski načrt, kjer pa se samo za tisto nameravano gradnjo, ponovno presoja, ali gre za objekte, za katere je treba izdelati celovito presojo vplivov na okolje«.

Nezadovoljni so tudi predstavniki Krajevne skupnosti Bresternica – Gaj, ki na območju nekdanjega motela ne želijo stanovanjske gradnje. Vršilka dolžnosti vodje Sektorja za urejanje prostora na mariborski občini izpostavlja, da glede tega prejeli precej pripomb. »Kakšna bo odločitev za te pripombe pa bo treba še malo počakat. Predvidevam, da bomo do konca julija uspeli na vse te pripombe odgovoriti«. Sogovornica še izpostavlja, da jih čaka najtežje delo. Ob pripravi odgovorov morajo mnenja podati še drugi nosilci urejanja prostora, po idealnem scenariju pa bo druga obravnava dopolnjenega predloga na dnevnem redu na oktobrski, zadnji seji sedanje sestave mestnega sveta.