Foto: Radio Maribor/Žiga Kartiž
Foto: Radio Maribor/Žiga Kartiž

V slovenskih muzejih in galerijah so zelo zadovoljni z odzivom obiskovalcev na akcijo Naprej v preteklost, ki se je opolnoči iztekla, ves teden po so ponujali zanimive vsebine v spletnem okolju. Virtualna ponudba bo tudi v prihodnje pomemben del njihovih programov, ko bodo ti znova odprti, vendar ostaja živi stik in oseben obisk še naprej pomembna naloga, povedo muzealci.

Druga akcija muzejev in galerij v času epidemije, ko je 54 ustanov po državi praznične vsebine svojih zbirk predstavljalo v virtualnem okolju, je močno presegla pričakovanja. V Umetnostni galeriji Maribor so pripravili živa vodenja po razstavah in video delavnice, ki pa so izjemen odziv dosegle tudi kasneje.

"V času, ko smo posnetke predvajali v živo, smo zabeležili oglede okoli 40 uporabnikov, kasneje pa veliko več, tudi med 500 in 1000 ogledov, kar pomeni, da je doseg spletnih vsebin z zamikom veliko večji kot ob predvajanjih v živo," pojasnjuje kustos Jure Kirbiš.

"Prav zadnji meseci so pokazali, da postajajo virtualne vsebine pomemben del muzejske dejavnosti. To bo v prihodnje od nas terjalo nabavo kakovostne opreme in programov, da bomo lahko obiskovalcem ponujali primernejše vsebine. Ponudba virtualnih vsebin in živih obiskov v muzejih pa bi bila za muzeje in galerije v prihodnje dobra kombinacija," pravi predsednica Skupnosti muzejev Slovenije Aleksandra Berberih Slana.

"Virtualni svet je naša realnost, vendar osebni obisk muzeja ponuja veliko več. Največji draž muzeja je, in to bo tudi ostalo, osebni obisk in živi stik z muzejskim predmetom," meni kustosinja v mariborskem pokrajinskem muzeju Nives Cvikl.

Virtualne vsebine so že pomemben del muzejske ponudbe tudi pri nas, vendar v muzejih in galerijah težko čakajo na ponovno odprtje in živi stik z obiskovalci.