Jasna Kozar v svoji galeriji na Lentu.  Foto: Radio Maribor/Brigita Mohorič
Jasna Kozar v svoji galeriji na Lentu. Foto: Radio Maribor/Brigita Mohorič

Večerni utrip v Mariboru bo nocoj ob 20. uri sooblikovalo tudi odprtje razstave likovnih del akademske slikarke Jasne Kozar. Znana Mariborčanka je v času karantene in po njej vsak dan slikala, izbor del iz bogate serije pa postavlja na ogled v svoji galeriji na mariborskem Lentu.

Slikarka Jasna Kozar, članica Društva likovnih umetnikov Maribor, je v času epidemije in po njej vsak dan ustvarjala, saj jo je pojav virusa ter spremljajoče socialno, družbeno in politično dogajanje močno navdihovalo. "Pravzaprav sem v tem času, ki je bil in je še vedno zelo poseben, ustvarjala risarski dnevnik," pravi upokojena slikarka, ki je ustvarila blizu 500 manjših slik v olju na platnu, tudi risbe in akvarele, na vseh delih pa prevladujeta rdeča in črna barva, kajti gre za aktivistična dela.

"Poleg virusne tematike sem upodabljala tudi spremljajoče dogajanje, pa številne teorije zarot, burne dogodke na politični sceni. Ob velikem odzivu na risarski dnevnik, ki sem ga redno objavljala na družabnih omrežjih, pa sem sem odločila, da izbor 70 del razstavim tudi v realnem življenju," še pravi slikarka.

Aktivistična dela Jasna Kozar razstavlja v najmanjši galeriji v Mariboru, kot pravi slikarka svojemu ateljeju na mariborskem Lentu, ki bo nocoj ob 20. uri znova zaživel kot živa galerija.