Mestna občina Maribor Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Mestna občina Maribor Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Ministrska ekipa danes potrjuje predloga proračunov za leti 2020 in 2021, kot je znano pa je že določila tudi višino povprečnine, ki je temeljni vir občinskih proračunov. Občine bodo v letih 2020 in 2021 prejele slabih 590 evrov na prebivalca. Številka je sicer višja kot v minulih letih, a še zmerja ne krije stroškov za naloge, ki jih morajo opravljati po državnem nareku. Občinska združenja, zato sporazuma niso podpisala, nezadovoljni pa so tudi župani štajerskih občin.

Župani že več let opozarjajo na podfinanciranost občin, v obdobju gospodarske rasti pa so pričakovali povprečnina enaka stroškom za izvajanje zakonski nalog, ki znašajo dobrih 630 evrov na prebivalca. Poudarja župan občine Rače-Fram Branko Ledinek, ptujska županja Nuška Gajšek pa svari, da bo zmanjkalo sredstev za investicije obnove cest, sanacije po ujmah. Samo zaradi višjih plač, za katere država ni zagotovila dodatnih sredstev, bo manko 150 tisoč evrov, skupaj, z zakonsko določenimi nalogami, pa naj bi v letu 2020 ptujski proračun beležil poldrugi milijon evrov visoko luknjo. V mariborski občini bo leta 2020 samo strošek za plače višji za milijon in pol evrov, odločitev vlade pa obžaluje tudi župan Slovenske Bistrice Ivan Žagar in meni, da bo v prvi vrsti trpela sanacija cest.
Najmanj 66 občin bo moralo financirati naloge, ki jih zahteva država, iz drugih virov, zato župan Podčetrtka Peter Misja slikovito ponazarja, da bodo mnoge zaradi tega »dihale na škrge«.

Minister za javno upravo Rudi Medved obžaluje, da sporazum ni bil podpisan, ob tem poudarja, da gre za daleč najvišjo povprečnino doslej. Kot je pojasnil, razume potrebo občin po precej višji povprečnini, a okvirja, ki ga postavlja državni proračun, ne morejo preseči.

Poslušajte še celotno oddajo na temo povprečnin: