Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Minimalna plača je za 100 evrov višja, prvo izplačilo v znesku 878 evrov neto pa bo februarja. Podjetniki in obrtniki so pričakovali, da bo dvig minimalne plače v višini letne inflacije, 12-odstotno povišanje pa bo porušilo plačni sistem znotraj podjetij.

Dvig minimalne plače je pričakovan, skrbi pa višina, ki jo je določila vlada, poudarja predsednik območne Obrtno-podjetniške zbornice Maribor Marko Gorjak. Pri tem izpostavlja primer lastnega podjetja s skoraj 90-imi zaposlenimi: »Nihče izmed zaposlenih pri nas ne dobiva minimalne plače, bodo pa posledično zaradi tega dviga vse plače morale slediti nekim določenim dvigom. Vsekakor si v podjetjih ne bomo mogli privoščiti tako enormnih povišanj plač, kot se je to zgodilo pri minimalni plači. Ampak vsa razmerja so porušena in zdaj smo pred izjemni izzivi, kako ta razmerja znova vzpostaviti«.
Predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun meni, da je dvig minimalne plače ena izmed najmanj spornih vladnih potez, saj omogoča preživetje tistim, ki so potrebni pomoči. S tem se strinja podpredsednik Štajerske gospodarske zbornice Milan Lukić, ki pa dodaja, da podjetja zdaj čakajo nove težave: »Bolj ko se dvigneminimalna plača, kar je po mojem mnenju upravičeno, večja je težava za podjetje, ker se masa vseh plač za podjetje močno zviša. Če hočemo ohranjati razmerja in zadovoljstvo zaposlenih«.
Posledice pa bodo čutili tudi potrošniki, še dodaja predsednik območne Obrtno-podjetniške zbornice Maribor Marko Gorjak: »Pričakujemo seveda, da da bodo podjetniki in obrtniki vsa ta povišanja plač in stroškov, ki so posledica višjih cen energentov in vhodnih materialov, primorani pretopiti v cene. To bo na notranjem trgu povzročilo podražitve in dodatno inflacijo. Medtem ko bodo izvozniki praktično nekonkurenčni, ker se ti stroški ne morejo preleviti v cene«. Kritičen pa je tudi do napovedanih povišanj plač v javnem sektorju, saj vlada s pretirano radodarnostjo pošilja slab signal gospodarstvu.