Foto: BoBo
Foto: BoBo

Gospodarsko ministrstvo bo denarno podprlo 20 projektov turističnih namestitev in gorskih centrov, za katere bo skupno namenjenih 69 milijonov evrov. Med njimi je tudi nekaj naložb na Pohorju, ki bodo pripomogle k razvoju poletnega in zimskega turizma.

Eden izmed izstopajočih projektov, ki bodo 80-odstotno sofinancirani s strani države, je Modernizacija žičniških naprav in gradnja outdoor centra Maribor – Areh. Projekt sta prijavila Marprom in mariborska občina, obsega pa dva sklopa: prvi je gradnja vmesne postaje krožne kabinske žičnice, drugi pa nova štirisedežnica Ruška. Oba vključujeta še ureditev novih kolesarskih prog, gibalnih parkov in steze za gorske gokarte. Vrednost naložb je blizu 7 in pol milijona evrov, od tega bo država primaknila nekaj manj kot 6 milijonov.

Soglasje za sofinanciranje sta dobila tudi Hiša Denk in RTC Jakec Trije kralji.

Foto: Oglasno sporočilo/Hotel Jakec
Foto: Oglasno sporočilo/Hotel Jakec

Direktor RTC Jakec Trije kralji, Aleš Juhart, je pojasnil, da so prijavili pomembne naložbe za posodobitev žičniške in druge tamkajšnje infrastrukture: »Pri nas gre za projekt zamenjave sedežnice na Velikem vrhu s štirisedežnico. Zraven je vključen tudi novi bikepark s tremi spusti, plezalna stena za treninge in lokostrelski poligon, ki se bo nahajal ob smučišču«. Investicije za nadgraditev celotne turistične sezone so ocenjene na skoraj 3,8 milijona evrov. »V razpisu je bilo obljubljeno, da bo sofinanciranje v 80 odstotkih, kar pomeni, da bi to zneslo 3 milijone in 30 tisoč evrov«. Letos jih čaka priprava ustrezne dokumentacije, gradnja mora steči leta 2023. »Projekt moramo zaključiti do novembra prihodnjega leta, takrat je v skladu z razpisom potrebno pridobiti uporabno dovoljenje«, še dodaja Juhart in izpostavlja, da gre za enega najboljših razpisov za razvoj turizma.