Mnogi podjetniki, ki so v času prvega in drugega vala epidemije zaprosili za mesečno temeljno pomoč, jo morajo zdaj vračati. Do konca aprila so morali finančni upravi oddati letni obračun poslovanja, ob tem pa so tisti, ki pogojev zaradi različnih razlogov ne izpolnjujejo več, že vložili tudi vloge za vračilo. Po podatkih FURS so jih do zdaj samo prek portala e-davki prejeli 6430, a v prihodnjih mesecih jih naj bi bilo še več.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Primeri vračil so različni. V težavah so se znašli takšni, ki delajo projektno, so imeli dejavnost v primerjalnem obdobju začasno zaprto, ali pa imajo registriranih več dejavnosti. Direktorica Območno obrtne zbornice Maribor Leonida Polajnar tako opiše primer iz prakse: "V gostinstvu so morali biti doma, mesarska dejavnost pa je lahko bila odprta. Več je bilo obiska, ker smo bili vsi doma, zato je bilo tudi nekaj več zaslužka." A te razlike je bilo prav toliko, da morajo zdaj pomoč v višini 25 tisoč evrov vrniti.

V velikih težavah so tudi obrtniki, ki so podjetja odprli šele v letu 2020 ali ob koncu 2019. Doseči morajo 20-odstotni padec prometa v primerjavi s primerjalnim letom, ki pa za marsikaterega podjetnika ni realno. Kot pravi direktorica računovodskega servisa Obzorje Jožica Planinšec Deržek, se v primerjalno leto sicer vštevajo: "Povprečni prihodki glede na dneve delovanja, to pomeni, da si ti na primer odprl podjetje 1. marca, začel pa si poslovati šele 1. maja. Do takrat pa nisi imel nobenega prometa." V povprečje pa se prištevajo vsi dnevi od odprtja naprej. Tisti, ki so odprli podjetje šele v letu 2020 pa imajo v povprečje vštete tudi mesece, ko so morali imeti zaradi vladnih odlkov zaprto. Podjetnica, ki je podjetje odprla s 1. 1. 2020 in ni želela biti imenovana: "V celem lanskem letu sem dejansko delala pol leta, v povprečje letnega prometa pa mi je država vzela mesece, ko sem imela po odloku zaprto. Tako da tu ni nobene logike, na kakšen način bi lahko bil upad." Država v primeru podjetnice primerja obdobje od 1. 1. 2020 do 31. 12. 2020, z obdobjem od 1. 1. 2020 do 31. 8. 2020 minus 20 %. V teh mesecih pa je zaradi odloka o prepovedi poslovanja imela dejavnost zaprto v mesecih marec, april, maj, oktober, november in december. Vrniti mora 4400 evrov.

Na mnoge nepravilnosti že nekaj čas opozarjajo tudi v obrtni zbornici. Leonida Polajnar: "Država je nastavila nepravična merila." Zato v obrtni zbornici znova poudarjajo, da bi bilo prav zgolj na način: "Kdor je zaprt, dobi pomoč."

Država je podjetnikom do konca leta izplačala 780 mio evrov različnih pomoči, koliko milijonov bo vrnjenih, pa je še nemogoče napovedati. Bodo pa lahko pomoč vrnili v šestih obrokih.