Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pri nas je bilo v ponedeljek potrjenih skoraj 12 tisoč novih primerov okužbe s koronavirusom, delež pozitivnih izvidov je bil skoraj 76-odstoten. V bolnišnicah se zdravi 887 bolnikov, intenzivno nego jih potrebuje 132. Umrlo je 14 bolnikov s covidom-19. Za potrditev okužbe pa od polnoči zadostuje pozitivni izvid hitrega antigenskega testa in veljati je začelo tudi slovensko covidno potrdilo na podlagi pozitivnega izvida hitrega testa.

Covidna potrdila pri nas in na evropski ravni nimajo več neomejene veljavnosti, razen za cepljene s poživitvenim odmerkom, z današnjim dnem je brezplačno PCR-testiranje mogoče le še z napotitvijo zdravnika, sicer pa za potrjenost okužbe šteje že hitri antigenski test. Veljati je začelo tudi slovensko covidno potrdilo, ki se bo preverjalo z isto aplikacijo kot evropsko, vendar bo veljalo samo v Sloveniji in z njim ne bo mogoče prehajati v druge države.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Podatki pa kažejo, da je v bolnišnicah znova nekaj več pacientov kot dan prej, to velja tudi za mariborski UKC. V minulih dneh so odprli dodatne oddelke, poudarja strokovni direktor Matjaž Vogrin in dodaja, da je na intenzivnem zdravljenju 30 pacientov, skupno pa 180: »Pri tem pa je treba povedati, da je nekakšna razlika v primerjavi s 3. in 4. valom. Okrog 40 pacientov je hospitaliziranih v ti. rdečih conah, pri katerih covid ni vodilna diagnoza. Medtem ko pri ostalih je in so pri večini diagnosticirali covidno pljučnico«.

Zaradi okužb je vse več odsotnosti tudi med osebjem. Od 3690 zaposlenih jih manjka kar tretjina. »Predvčerajšnjim jih je bilo z dela odsotnih 1260. Na bolniškem staležu je bilo 640 ljudi, večina zaradi covida. Potem so tudi še porodniški dopusti in tako naprej in enostavno nam zmanjkuje ljudi«, je še zatrdil Vogrin. Vrh okužb naj bi v petem valu dosegli čez teden dni, če bodo številke tako naglo naraščale, pa bodo, kot še izpostavlja strokovni direktor UKC Maribor morali odpreti nove oddelke, kar bo dodatno okrnilo okleščene redne programe.