Na tribuni Minoriti bo letos na voljo le 140 sedežev. Foto: Radio Maribor/Arhiv Kino Minoriti
Na tribuni Minoriti bo letos na voljo le 140 sedežev. Foto: Radio Maribor/Arhiv Kino Minoriti

Letni kino Minoriti, ki se bo nocoj ob 21. uri začel v Mariboru, bo julija in avgusta ljubiteljem filmske umetnosti ponudil 12 nagrajenih celovečernih filmov. Program za odrasle letos prvič dopolnjuje nedeljska otroška matineja, ki bo avgusta med drugim ponudila obnovljena mladinska filma Kekec in Srečno Kekec. Filmske projekcije na zunanjem prizorišču mariborskega lutkovnega gledališča pa bo ob upoštevanju varovalnih ukrepov lahko spremljalo manj gledalcev kot minula leta.

Izbor 12 celovečernih filmov, ki prihajajo predvsem z območja Balkana, tudi iz evropskih držav in Južne Amerike in so prejeli nagrade v mednarodnem filmskem prostoru, je izbral filmski kritik Žiga Brdnik, ki pove: » Rdeča nit pri izboru programa so bili kakovostni in v mednarodnem prostoru uveljavljeni ustvarjalci iz balkanskih držav in filmi uspešnih režiserk, ki so močno zaznamovale filmski svet v zadnjem letu«.

Letni kino bo nocoj odprl makedonski film Bog obstaja, ime ji je Petrunija, najboljši evropski film leta makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske. Ob petkih, sobotah in sredah bodo do 19. avgusta bodo sledile še druge filmske uspešnice, med njimi so tudi bolgarski film Foter, makedonski dokumentarec Medena dežela, hrvaški Dnevnik Diane Budisavljević, brazilska mojstrovina Nevidno življenje Evridike in francoski Portret mladenke v ognju.

» Letošnji izbor prinaša aktualne družbene in zasebne zgodbe z moškimi in ženski liki v njihovem biti slišan«, še pravi selektor, ki je v program uvrstil tudi nagrajene slovenske filme - Hči Camorre Siniše Gačiča, Oroslan Matjaža Ivanišina in Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča. Filmske projekcije bo na tribuni z več kot 500 sedeži lahko spremljalo le 140 gledalcev, saj je zaradi upoštevanja protikoronskih ukrepov med njimi treba ohranjati razdaljo.

Novost letošnjega letnega kina je otroška matineja, ki jo bo 2. avgusta odprl obnovljen mladinski film Kekec, teden kasneje bodo zavrteli še njegovo nadaljevanje Srečno Kekec. Program otroške matineje bo nedeljah dopoldne ponudil še izbor animiranih filmov festivalov Stoptrik in Enimation ter je del programa Poletnega lutkovnega pristana mariborskega lutkovnega gledališča.