Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Mariborska občina je danes predstavila načrt poteka obnovitvenih del na glavnem trgu in Koroški cesti. Dela bodo trajala 6 mesecev, začeli pa bodo s 3 mesečnim prenavljanjem trga, druge tri mesece pa bodo obnovili še Koroško cesto. Dela naj bi izvedel konzorcij podjetij Nigrad, Pomgrad in Komunala Slovenske gorice.

Izvedbo projekta bodo začeli prihodnji teden s postavitvijo t. i. testnih polj, s katerimi bodo na manjši površini testirali tlakovce iz pohorskega tonalita. Če bo test uspešen, načrtujejo, da bodo s pravo trimesečno fazo projekta, torej obnovitvijo trga, začeli konec meseca oktobra.

Zaradi obsežnosti projekta bo moteno delovanje gostinskih lokalov, ki bodo v času del oproščeni plačila najemnine za gostinske vrtove. Gasilska brigada pa bo začasno preseljena na avtobusno postajo. V drugi trimesečni fazi pa bodo obnovili še Koroško cesto. V tem času bo v tem delu Mariboru v veljavi spremenjen prometni režim. Spremenjene pa bodo tudi avtobusne linije.

Naložba je vredna 4,95 milijona evrov

Trg bo obnovljen v skladu z izbranim načrtom z natečaja iz leta 2010. Vrednost projekta pa je 4,95 milijona evrov, od tega je 2,1 milijona evrov evropskih sredstev.