Foto: Radio Maribor/Pixabay
Foto: Radio Maribor/Pixabay

V času, ko je javno življenje znova močno upočasnjeno, ostajajo v tem tednu osnovnošolci še naprej na počitnicah, srednješolci pa nadaljujejo s šolanjem na daljavo. Vendar mladim, ki bolj kot odrasli potrebujejo družbo vrstnikov, povzroča omejevanje medsebojnih stikov in šolanje na daljavo in vse več stisk.

Mladi so med odraščanjem še bolj dojemljivi za razvoj osebnostnih motenj, hkrati pa je to čas, ko se prav v tesnih medosebnih stikih učijo stopati v svet odraslih, iščejo svoje mesto v domačem okolju, med vrstniki, prijatelji. Zaradi omejevanja stikov so mladi v sedanjih razmerah, ko je povsod čutiti negotovost, strah pred prihodnostjo, še bolj ranljivi.

»Med mladimi opažamo vse več tesnobe, tudi depresije ki se kažejo v občutkih napetosti, negotovosti, strahov in prepričanj, da se s težavami ne morejo spopadati, lahko se pojavi tudi panični napad«, pojasnjuje Alenka Seršen Fras, direktorica Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Maribor.

Večina mladih bo to obdobje preživela brez večjih težav, vendar v šolaj opažajo, da se znižuje zbranost in motivacija za delo, mnogi se še bolj zatekajo v virtualni svet. »Odrasli moramo zato pozorno spremljati reakcije mladih, jim verjeti na besedo, predvsem pa prepoznati znake drugačnega vedenja. Občutja strahu, tesnobe, žalosti in nesmisla so normalna, če pa začnejo pomembno vplivati na druga področja otrokovega življenja, na šolsko delo, odnose z vrstniki ali družinsko življenje, potem pa morajo starši nujno poiskati pomoč«, še opominja psihologinja.

Starši lahko pokličejo šolskega psihologa ali v svetovalno službo, osebnega zdravnika, tudi na Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Maribor, kjer so strokovnjaki po telefonu, spletu in videu klicu na voljo vsak delovni dan v tednu. Na centru pa se pridružujejo pedopsihiatrom, naj ustanove za pomoč v duševni stiski ostajajo odprte tudi v času epidemije.