Krisztina Tóth: Foto, vir: Dnevi poezije in vina
Krisztina Tóth: Foto, vir: Dnevi poezije in vina

V soboto so se na Ptuju končali 24. Dnevi poezije in vina, mednarodni festival, ki mu je uspelo večidel dogodkov izpeljati v živo in za katerega je zanimanje pokazalo veliko ljudi. Bil je tako rekoč uspešnica, zmaga nad osamo, nad pustoto notranjega sveta in nad omejitvami vseh vrst – zato ker s pesmijo lahko odpotuješ in se z njo kjer koli počutiš doma. Tako razmišlja tudi avtorica letošnjega Odprtega pisma Evropi madžarska pesnica, pisateljica in prevajalka Krisztina Toth.

Sogovornica je spomnila, da je Nobelov nagrajenec za književnost Thomas Mann obrnil hrbet nacionalsocializmu. Leta 1933 je izstopil iz pruske akademije umetnosti in v eksilu za britanski radio povedal, da ohranja vso nemško kulturo v glavi in v mislih ter jo lahko ponese s seboj kamor koli po svetu. Zato je pomembno, naučiti se kakšno pesem (na pamet), ker tako postane osebna prtljaga...

Krisztina Tóth je ena najbolj branih in priljubljenih avtoric na Madžarskem, za svoja dela je prejela številne literarne nagrade. Rodila se je leta 1967, študirala kiparstvo in književnost, Dve leti je preživela v Parizu in tudi prevaja francosko poezijo, zdaj živi v Budimpešti.

Na Radiu Maribor smo pripravili oddajo, v kateri bomo skozi troje vrat (odlomkov iz Odprtega pisma Evropi, pogovora in odlomkov iz književnega dela) stopili na pot spoznavanja avtorice. Ob vabilu, da napiše to že velikokrat omenjeno pismo, je bila počaščena in panična obenem, pravi. Tako kot to rada počne v književnosti, je tudi v pismu na začetek postavila (osebno) mikrozgodbo in jo pomaknila na višjo in širšo raven, da tam opravi svoje delo – da nastavi ogledalo družbi.

Vabljeni, da se tudi vi zazrete vanj....

Odprto pismo Evropi bere Jasmina Bauman, prevode Darinka Čobec, glasbeni izbor Gregor Stermecki, montaža Boštjan Feguš.