Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

Koronavirus je marca onemogočil odprtje Doma upokojencev Svete Agate oz. prenovljene stavbe Črni Les za nove oskrbovance. Za zdaj prazen dom upravlja Dom upokojencev Lenart, med najizrazitejšim porastom okužb pa se je omenjal tudi kot mogoča lokacija za namestitev obolelih starostnikov. Zdaj pa upajo, da bodo lahko nove varovance v dom začeli nameščati junija.

Domovi upokojencev od začetka epidemije ne smejo sprejemati novih stanovalcev. Tako je tudi 70 mest v Domu Svete Agate, nove enote Doma upokojencev Lenart, ostalo nezasedenih. Upajo pa, da bodo v juniju končno lahko začeli sprejemati nove varovance. Direktor Zlatko Gričnik pojasnjuje, da je čakalna vrsta vse daljša. Zdaj lahko po njegovih besedah govorimo o 150 do 170 čakajočih osebah. Skupaj z domom Lenart čaka na namestitev približno 300 oseb. Če bo vlada sprostila ukrep omejitve sprejemanja novih varovancev v domove upokojencev, upajo, da bodo dom začeli naseljevati junija.

Da bo dom po začetku sprejemanja novih stanovalcev zagotovil varnost, bo deloval s tremi conami. Bela bo namenjena zdravim stanovalcem, siva tistim, pri katerih obstaja sum na virus, in rdeča za osebe s potrjeno okužbo s koronavirusom. Sicer pa bo za rdečo cono namenjenih 12 samostojnih sob. Preostale bodo predvidoma zapolnili.