Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

V Ljudskem vrtu se je pred dnevi začela obnova Langerjeve vile. V prvi fazi bo pogodbeni izvajalec opravil rušitvena dela, dokumentacija za precej dražjo drugo fazo obnove pa je še v pripravi. Celotna investicija, ki jo financira mariborska občina, naj bi stala okrog 3 milijone evrov, končana pa naj bi bila leta 2024.

Prizidek, v katerem je bila nekoč bila kuhinja, so gradbinci porušili, zdaj rušijo notranje predelne stene zgodovinskega objekta, ki je v sedanji obliki zaživel pred nekaj manj kot 100 leti. »Objekt, ki ima dolgo, dolgo zgodovino, od leta 1843 leta naprej z vsemi prezidavami, bo dobil funkcijo. Zdaj tu nastaja novo urbano središče«, je pojasnil mestni urbanist Tomaž Kancler. V Langerjevi vili bodo po obnovi prostori Mestne četrti Koroška vrata, manjša večnamenska dvorana, razstavni prostori, namestili bodo še dvigalo za gibalno ovirane, ob urejenem vrtu pa bodo v zgornjem nadstropju še naprej pisarne športnih zvez.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Klemen Bedenik, direktor ZMŠD Branik, ki je 10-odstotni solastnik objekta: »Mi smo zelo veseli, da se je ta obnova končno začela. Hiša je kar nekaj časa propadala. Že po nekaj tednih vidimo, da bo Branikov dom dobil svojo staro podobo«.

Prvo fazo del, za katero so z izvajalcem, podjetjem Vitom d.o.o., podpisali pogodbo v vrednost cca 73 tisoč evrov, naj bi končali kmalu, za drugo pa pripravljajo projektno dokumentacijo za celovito obnovo v skladu z zahtevami zavoda za varstvo kulturne dediščine, so nam sporočili z mariborske mestne občine in dodali: »V sklepni fazi je predvidena obnova celotnega objekta. Objekt je potreben statične sanacije in celovite obnove. Obnova bo sledila zahtevam konservatorskega načrta, želimo pa jo začeti v letu 2023 in zaključiti v letu 2024«. Za drugi del projekta bodo izvedli novo javno naročilo za izvajalca del, dela pa naj bi opravili v roku enega leta. Vrednost celovite obnove Langerjeve vile še ni znana, a je ocenjena na približno tri milijone evrov.