Albert Mesner (AUT) je prejel nagrado Grand Prix za delo Maškerada, tehnika žgane glinaste plošče, tehnika raku/Foto: Art Stays Ptuj
Albert Mesner (AUT) je prejel nagrado Grand Prix za delo Maškerada, tehnika žgane glinaste plošče, tehnika raku/Foto: Art Stays Ptuj

V petek so razglasili nagrajence 13. Mednarodne likovne nagrade Ex-tempore Ptuj Karneval 2021. Natečaj so pripravili Kulturno-umetniško društvo Art Stays in ptujska: mestna občina in Javni zavod za turizem. Prijavilo se je 130 umetnikov iz Slovenije, vseh treh sosednjih držav in iz Japonske. Podelili so Veliko nagrado Mestne občine Ptuj, odkupne nagrade občine, posebna priznanja žirije, tudi za otroški deli, občinstvo pa bo lahko na družbenih omrežjih glasovalo za svoje najljubše delo.

Natečaj je letos izjemoma in v celoti potekal v spletni obliki. V 13-ih letih je privabil več kot tisoč likovnikov; prav zaradi odsotnosti običajnega, tudi druženja pustnih mask, so tudi letos pogosto posegali po prav teh motivih, četudi je bila izbira teme kot vedno poljubna. Umetniški vodja nagrade Ex tempore Jernej Forbici pravi, da so bila dela kakovostno zelo blizu, strokovna žirija pa precej enotna: "Kar se tiče tehnike je zelo, zelo raznoliko. Že zadnja leta opažamo, da se nagradi pridružuje veliko kiparjev in keramikov, slikarji tudi delajo v najrazličnejših tehnikah."

Alojz Burja - Orači na Ptujskem karnevalu, odkupna nagrada MO Ptuj v tehniki varjenega brušenega železa /Foto: Art Stays Ptuj
Alojz Burja - Orači na Ptujskem karnevalu, odkupna nagrada MO Ptuj v tehniki varjenega brušenega železa /Foto: Art Stays Ptuj

Ocena žirije ni bila vezana na motiv ali tehniko, temveč na prenos zgodbe, in to je očitno najbolje uspelo avstrijskemu slikarju Albertu Mesnerju z družbeno-aktualnim delom Maškerada. Za svoje delo je prejel Grand Prix Ex-tempora in denarno nagrado v višini tisoč evrov. Na prefinjen način se poigra z motivom zaščitne maske v tehniki žgane keramike, v tehniki raku. Ker pa je pust praviloma skupnostno doživetje, bo za priljubljena dela lahko glasovalo tudi občinstvo: " Gre za izbor likovnih del, torej finalistov. Za prvih 50 del bo mogoče glasovati, to pa bo potekalo prek Facebooka. Dela bodo objavljena in tisto, ki bo prejelo največ všečkov, bo dobilo prvo nagrado po izboru občinstva", je povedal Jernej Forbici.
Žirija je podelila tudi dve odkupni nagradi Mestne občine Ptuj v višini 550 evrov in nagrado za najbolj izvirnega kurenta, prejela sta jo Alojz Burja za delo Orači na Ptujskem karnevalu in Mojca Lovrec Prezelj za delo Kurenti. Nagrado za najbolj izvirnega kurenta je prejela Jerneja Menzinger, nagrado Galerije FO.VI (razstava s katalogom) pa Maruša Štibelj.

Mojca Lovrec Prezelj - Kurenti, odkupna nagrada MO Ptuj/Foto: Art Stays Ptuj
Mojca Lovrec Prezelj - Kurenti, odkupna nagrada MO Ptuj/Foto: Art Stays Ptuj

Prejemniki posebnega priznanja strokovne žirije so Tomaž Plavec, Lana Kostanjevec, Renato Arnejčič, Tjaša Čuš, Željko Strelec (Hrvaška), Kaoru Shibuta (Japonska) in Mirnes Alič.

Ko se bodo razmere spremenile, bo približno 40 najbolje ocenjenih del Ex tempora na ogled v živo, v Galeriji Magistrat v ptujski Mestni hiši; do takrat pa je razstava dostopna le na spletu, na spletni strani KUlturno-umetniškega društva Art Stays. Ostaja pa spomin na lani, ko so v čast 60. obletnici Kurentovanja v Galeriji mesta Ptuj pripravili veliko razstavo preteklih zmagovalcev in zbirke ex-tempore, ki jo hrani Mestna občina Ptuj. Ta zbirka je bogat zaklad raznolikih likovnih pogledov na Kurentovanje in pomembna dodana vrednost karnevalski prestolnici Slovenije.