Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Po nekaj mesecih pogajanj sta Konfederacija slovenskih sindikatov in Magna danes podpisali kolektivno pogodbo. Ta je kompromis med stališči podjetja in sindikata, kljub vsemu pa naj bi bila za panogo nadstandard.

Po besedah obeh strani, Magne in sindikata, so za njimi zahtevna pogajanja, a na koncu so s podpisanim zadovoljni oboji. Vodja Magninega slovenskega obrata David Adam ob tem pravi: "Imamo dober dogovor, ki je korekten za podjetje in zaposlene. In prepričan sem, da smo našli primeren kompromis za sindikat in Magno."

Zadovoljstva z izpogajanim tudi v Konfederaciji slovenskih sindikatov niso skrivali. Predsednik Gvido Novak pojasnjuje, da so bili pogoji za zaposlene že zdaj izredno dobi, z novo kolektivno pogodbo pa bi ta pogodba morala postati vzgled vsem drugim delodajalcem v Sloveniji. Tako so sklenili dogovor glede višjih plač, letnega dopusta, določene pa so tudi božičnica, 13. plača in druge letne nagrade, zaposleni pa imajo po novem tudi svet delavcev.

Ob tem v Magni zagotavljajo, da kljub ne ravno pozitivnemu dogajanju na avtomobilskem trgu ne razmišljajo o spremembi števila zaposlenih. David Adam pa še dodaja, da ni nobenih novosti glede širitve: "Ker smo pogodbeni proizvajalec, iščemo ves čas nove pogodbenike, vendar za zdaj nimam novic, o katerih bi lahko govoril."
Zemljišča, na katerih naj bi se Magna širila, je občina Hoče Slivnica od zasebnih lastnikov že v celoti odkupila in zdaj čakajo na naslednji korak multinacionalke.