Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Mariborska občina še vedno ni zgladila spora s stanovalci prenovljene Cafove ulice, ki so po prenovi ostali brez 27 parkirnih prostorov, omejen pa imajo tudi dostop na ulico. Pred kratkim pa so na župana naslovili še 105 krat podpisano peticijo, ki zahteva omejitev odpiralnega časa gostinskih lokalov in da zunanje meje lokalov ostanejo enake kot pred obnovo ulice.

Cafova ulica ima že nekaj mesecev v zemljiški knjigi vpisano zaznambo stanovalcev, ki so prepričani, da jim je občina neupravičeno odvzela parkirišča. Zemljišče je po podatkih iz zemljiške knjige v občinski lasti, velik del prebivalcev ulice pa je prepričanih, da je to neupravičeno, saj so za parkirna mesta plačali. O tem, kdo ima prav, zdaj odloča sodišče, ki je izdelavo mnenja naročilo sodnemu izvedencu. Prihodnja terenska obravnava pa bo predvidoma spomladi.

To pa naj ne bi bila edina težava prenovljene Cafove. Civilno pobudo, v kateri so združeni stanovalci, skrbi tudi podaljšan delovni čas gostinskih lokalov in morebitne širitve njihovih teras. Zato so na občino naslovili peticijo s kar 105-imi podpisi. Od občine tako zahtevajo, da odpiralni čas gostinskih lokalov ostane med 6.00 in 22.00 in da se terase gostincev ne širijo.

Občina na peticijo še ne odgovorila, do zdaj pa niso odgovorili tudi na naša vprašanja o zapletih na Cafovi ulici.

Sicer pa naj bi bila ena od možnih rešitev za stanovalce, parkiranje na Trgu Borisa Kidriča. Vendar ob tem postavljajo pogoj, da se na to parkirišče omeji dostop in da se jim pravno zagotovi tovrstna trajna ureditev.