Foto: Radio Maribor/Kibela Maribor
Foto: Radio Maribor/Kibela Maribor

V razstavišču mariborske Kibele se na samostojni razstavi z naslovom »Tavajoči« predstavlja slikar Igor Banfi iz Murske Sobote. Slike iz najnovejšega cikla so odraz njegovega občutenja prekmurske pokrajine.

Večino od 16 razstavljenih slik različnih velikosti v tehniki olje na platnu je Igor Banfi naslikal prav za razstavo v mariborski Kibeli. Slike ponazarjajo umetnikovo doživljanje panonske pokrajine, značilen duh kraja, tematiko, ki jo Igor Banfi že dobro desetletje upodablja v najnovejšem slikarskem ciklu. Simbolno sporočilo najnovejših slikarskih del pa odkriva že naslov razstave Tavajoči. » Na večini slik se pojavlja oseba, ki tava, išče v neki nejasni pokrajini, včasih je to tudi v vodi ali na hribu, največkrat je to abstraktna pokrajina«, pojsanjuje Igor Banfi.

Brezoblične človeške figure tavajo, potujejo in se soočajo z osamljenostjo, melanholijo, hrepenenjem, z občutenji, ki so lastna prebivalcem prekmurske pokrajine, vendar jih je čas zaprtja javnega življenja okrepil in so postala lastna tudi drugim, pravi umetnik. Razstavljene slike je, tako kot celoten cikel, naslikal v barvah zemlje. »V tem zadnjem slikarskem ciklu uporabljam zemeljske tone kot poklon zemlji, njivi, rodovitnemu polju, in zato so to rjave in oker barve, vmes je tudi nekaj svetle barve«, še pove umetnilk.

Slikar Igor Banfi že leta deluje kot samozaposlen v kulturi, živi in ustvarja v domači Murski Soboti in Ljubljani, v Mariboru pa bodo njegova najnovejša dela na ogled do prvih dni v aprilu.