Fran Vesel, 1. umetnostna razstava v Mariboru, december 1920 Foto: Radio Maribor/Nartodni muzej Slovenije
Fran Vesel, 1. umetnostna razstava v Mariboru, december 1920 Foto: Radio Maribor/Nartodni muzej Slovenije

V počastitev 100. obletnice organiziranega delovanja likovne dejavnosti v Mariboru in njegovi okolici se je v mestu že zvrstilo več manjših dogodkov; a osrednje slovesno dogajanje je ustavila epidemija. Manjšo razstavo v spomin na prvo umetnostno razstavo v Mariboru, 8. decembra leta 1920, so pripravili tudi v tukajšnji Umetnostni galeriji. Slovesno odprtje razstave jutri, v petek, ob 12. uri, bo mogoče v živo spremljati na Instagramovem profilu Umetnostne galerije, posnetek otvoritve pa bo kasneje na ogled na njihovi Facebook strani. Razstavo si je mogoče ogledati tudi v živo, v razstavišču Kabinet UGM.

Prvo umetnostno razstavo v Mariboru so pred stoletjem pripravili na pobudo slikarja Viktorja Cotiča v stavbah, ki so danes del Slovenskega narodnega gledališča. Na razstavi, ki velja za začetek tukajšnjega organiziranega likovnega življenja, je več kot 180 likovnih del predstavilo 28 umetnic in umetnikov, pokroviteljstvo pa je prevzel general Rudolf Maister.

Z razstavo se je v mestu začelo bogato likovno življenje, ki se nadaljuje še danes.Žal pa se je o tem prelomnem dogodku izgubilo vedenje, ki ga skušajo ob spominski razstavi znova poiskati. » Bistvo raziskovanja o prvi umetnostni razstavi v mestu je v tem, da znova obudimo vedenje, kdo je sodeloval na razstavi, kakšna je bila in kako so jo doživljali meščani. Da bi torej obudili vedenje o tem pomembnem dogodku tistega časa v širši javnosti in v stroki, smo pripravili spominsko razstavo«, pove direktorica mariborske Umetnostne galerije Breda Kolar Sluga.

V Umetnostni galeriji ob tem pozivajo prebivalce, naj jim pomagajo najti izgubljena umetniška dela s prve razstave v Mariboru pred stoletjem. Pri identifikaciji umetniških del si je mogoče pomagati s fotografijami razstave, ki so dostopne na spletni strani galerije.

Sicer pa so na spominski razstavi o začetkih organiziranega likovnega življenja v Mariboru v Kabinetu UGM na ogled izvirna dela iz galerijske zbirke avtorjev, ki so razstavljali na prvi razstavi v mestu, njihovi življenjepisi, časopisna dokumentacija, prvi katalog in fotografije z razstave, ki jih je posnel Fran Vesel. Razstava je na ogled tudi na spletu.