Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kljub vnovični ustavitvi javnega življenja število brezposelnih do konca oktobra na nivoju države ni naraslo v primerjavi s septembrom, ampak se je celo znižalo.

V Sloveniji je bilo registriranih brezposelnih oseb 83.654, kar je 15 odstotkov več kot oktobra lani. V Podravju pa je bilo zabeleženih 11.289 brezposelnih oseb, kar je prav tako skoraj 15 odstotkov več kot ob enakem času lani, brezposelnost pa se je v primerjavi s septembrom povečala.

Podravje po številu brezposelnih nekoliko izstopa iz pozitivnega slovenskega povprečja: v oktobru so na Ptuju beležili 1,2-odstotno rast, v Mariboru pa 1,5-odstotno rast brezposelnih v primerjavi s septembrom, do katerega pa je po prvem valu epidemije število brezposelnih upadalo.

Še vedno pa so nekateri poklici zelo iskani. Gre za poklice v predelovalni industriji, voznike tovornjakov, zdravstvene delavce in za za poklice s področja izobraževanja. Iskani so tudi že znanih deficitarnih poklicih, kot so varilci, gradbinci in drugi.

Sicer pa zavod v tem času deluje nekoliko drugače in brez osebnega stika, če je to le mogoče. Prav vse storitve zavoda pa je mogoče opraviti prek elektronskih kanalov.