Foto: Radio Maribor/PETER GIODANI
Foto: Radio Maribor/PETER GIODANI

Predstava »Vanja, Sonja, Maša in Špik« z zgodbo o družinskih in prijateljskih odnosih med šestimi liki v režiji Dina Mustafića sledi besedilu ameriškega avtorja Christopherja Duranga. Dramaturginja Željka Udovičić Pleština je za mariborsko postavitev izločila le značilno ameriško pop kulturo, da bi jo tako bolj približali slovenskemu občinstvu.

»To jo pametna poetična črna komedija z dramskimi elementi in kaže na povezavo z znanimi junaki Čehova ter vsebuje značilno čehovljansko vzdušje, citate in dele zgodbe. Vse to sem skušal v predstavi zadržati, pomembno pa je bilo, da smo oblikovali značilne karakterje likov«, pove režiser Dino Mustafić.

Uprizoritev skozi značilen avtorjev humor govori o resnih in težkih temah in izpostavlja spopad generacij v današnji družbi ter je brezkompromisna analiza sveta, v katerem živimo.

»Gledalci se bodo lahko smejali značajskim potezam junakov, temu, kako ljudje vidimo sebe in kako se kažemo v javnosti, strahu pred staranjem, istospolnosti, spopadu različnih svetov in generacij ter nostalgiji po nekdanjih časih in soočanju z novimi,« še pravi režiser.

V predstavi igrajo Kristijan Ostanek, Nataša Matjašec Rošker, Ksenija Mišič, Petja Labović, Ana Urbanc in Lea Mihevc. Uprizoritev, ki v gledalcih vzbuja smeh, a je ta pogosto grenek, so oblikovali še scenograf Dragutin Broz, kostumograf Leo Kulaš in skladateljica Irena Popović.