Foto: Radio Maribor/Peter Giodani
Foto: Radio Maribor/Peter Giodani

V evropskem prostoru pogosto nagrajeni režiser Miloš Lolić je za prvo slovensko uprizoritev glasbene tragikomične satire Frank V. uporabil preplet več različic dramskega besedila Friedricha Dürrenmatta, ki je zadnjo različico napisal v 80-ih letih minulega stoletja. Še vedno zelo aktualno besedilo so med nastajanjem predstave še posodobili.

»Menim, da je besedilo še aktualnejše, kot je bil v času nastanka, saj so banke in bankirji, sprega kriminala in oblastnikov, brezkompromisnega manipuliranja in izkoriščanja v današnji družbi še bolj prisotni«, pravi Miloš Lolić.

V glavnih vlogah bankirja Franka in njegove žene Ottilie, ki skušata tudi s krvjo rešiti svojo propadajočo banko, igrata Vojko Belšak in Nataša Matjašec Rošker. Vendar se umazano reševanje banke izjalovi, v dogajanje namreč vstopi mafija.

Velika predstava, v njej igrajo še Blaž Dolenc, Julija Klavžar, Žan Koprivnik, Matevž Biber, Liza Marijina, Davor Herga, Viktor Hrvatin Meglič, Petja Labović, Gorazd Žilavec in Alfonz Kodrič k. g, je dokaj zahtevna. Na odru namreč prepletajo besedilo in precizno, mestoma minimalistični igro in koreografijo, veliko pa so se ukvarjali tudi s tem, kako prepletati komičnost in grozo.

»Besedilo je zelo zabavno. Grozno v njem pa je to, da nas zabavajo zlobni ljudje, ki kradejo in celo ubijajo iz osebnih, sebičnih razlogov in motivov in Dürrenmatt nas s takšnimi liki zabava. Njegov preplet groznega in smešnega je poseben, saj doseže, da se smejete nečemu, kar vam hkrati povzroča slabost«, še pravi Lolić.

Avtorica glasbe in songov, ki jih igralci pojejo v živo, je Nevena Glušica, dramaturg je Slobodan Obradović, scenograf Miloš Lolić, kostumografinja Marija Marković Milojev, koreografinja Jasmin Avissar. Premiera bo ob 20.uri v Dvorani Frana Žižka SNG MB.