Foto: Radio Maribor/Občina Starše
Foto: Radio Maribor/Občina Starše

V občini Starše se pripravljajo na gradnjo nove podružnične osnovne šole v Marjeti na Dravskem polju, ki bo nadomestila staro dotrajano stavbo. Želijo si, da bi šolo končali do začetka šolskega leta 2022/2023.

Šola v Marjeti na Dravskem polju je dotrajana, spopadajo se s prostorsko stisko, prav tako nimajo uporabne telovadnice, zato bo občina Starše gradila nov objekt. Že leta 2019 so spremenili občinski prostorski načrt in pridobili gradbeno dovoljenje. Sprva je bilo načrtovano, da bi imela šola ravno streho, telovadnica pa bi bila pod zemljo. S takšno rešitvijo krajani niso bili zadovoljni, zato je občina pridobila spremenjeno gradbeno dovoljenje, ki je bilo potrjeno konec februarja letos. Zdaj pa je v pripravi projektna dokumentacija. Župan Stanislav Greifoner: "Podjetje, ki pripravlja projektno dokumentacijo nam je zagotovilo, da bo ta pripravljena do konca aprila. Potem sledi priprava javnega naročila in izbira izvajalca. Tako mislim, da če ne bo večjih zadržkov zaradi epidemije, lahko septembra izberemo izvajalca in ga uvedemo v delo."

Nova šola naj bi imela streho z naklonom, telovadnica pa bo le delno vkopana. Na mestu nekdanje trgovine in stare že dolgo neustrezne in neuporabljene telovadnice pa je načrtovano parkirišče in zelene površine. V času gradnje bodo učenci ostali v obstoječi stavbi, novo pa bodo gradili vzporedno. Želijo si, da bi jim selitev uspelo izvesti v poletnih počitnicah 2022.

Projekt je ocenjen na 4.4 milijone evrov, občini pa na razpisu ministrstva za šolstvo ni uspelo pridobiti dodatnih sredstev, zato bo večji del denarja morala zagotoviti sama. Kot pojasnjuje Greifoner, bodo iz EKO sklada pridobili približno 440 tisoč evrov nepovratnih sredstev, preostali denar pa bo občina zagotovila iz proračuna in verjetno tudi z zadolževanjem.