Foto: Radio Maribor/Andrej Brumen Čop
Foto: Radio Maribor/Andrej Brumen Čop

V Studiu Umetnostne galerije Maribor se na razstavi z naslovom Krhkost bivanja predstavljata slikar Andrej Brumen Čop, ki ustvarja v Ljubljani, in fotografinja Karmen Čorak, delujoča kot restavratorka v Benetkah. Ustvarjalca povezuje mesto Maribor, kjer sta preživela mladost ter odnos do umetnosti in motivov, ki jih upodabljata.

Andrej Brumen Čop je predstavnik sodobne likovne umetnosti, sicer pa predavatelj na ljubljanski pedagoški fakulteti. S fotografinjo Karmen Čorak, ki že več desetletij kor restavratorka ustvarja v Italiji, ju družijo dolgoletno poznanstvo v domačem Mariboru, sorodna bivanjska občutljivost in podobne tematike. Slikar in fotografinja se v slovenskem likovnem prostoru prvič predstavljata skupaj, medtem ko sta v Italiji sodelovala že na dveh razstavah. » Slike in fotografije na razstavi 'Krhkost bivanja' tako povezuje poetika, svojstveno obvladovanje medija, v katerem ustvarjata in odnos do svetlobe«, pojasnjuje kustosinja razstave Andreja Borin.

Foto: Radio Maribor/Karmen Čorak
Foto: Radio Maribor/Karmen Čorak

Fotografinja Karmen Čorak kot restavratorka ustvarja v Benetkah, za svoje fotografije pa je prejela več nagrad v Evropi. V Mariboru razstavlja barvne fotografije, nastale v minulih desetletjih, na različnih koncih sveta. » Moji motivi so vse, kar me obkroža, tudi življenje samo, del življenja pa je tudi umiranje«, pove fotografinja.

Fotografije z motivi narave in drugih podob se povezujejo z akvareli in risbami s podobami prodnika, vodne gladine, žičnate ograje in žuželk Andreja Brumna Čopa, ki pravi, da: » so slike zanj podobe, ki komunicirajo. In kot je videti na razstavi, se fotografije in slike med seboj res pogovarjajo«.
Razstava fotografij in slik Krhkost bivanja bo v Studiu Umetnostne galerije Maribor na ogled do 21. marca.