Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

V Osnovni šoli Selnica ob Dravi so preizkusili inovativno dezinfekcijo prostorov s pomočjo UV-C svetlobe. Metoda je medicinsko dokazano učinkovita in se uporablja tudi v operacijskih prostorih.

V času pandemije koronavirusne bolezni so se v Občini Selnica ob Dravi odločili, za testno razkuževanje Osnovne šole s posebno napravo, ki razkužuje z UV-C svetlobo. Kot pojasnjuje predstavnik mariborskega podjetja SloLuks, Martin Vovk, ki je napravo razvilo, je v zgolj nekaj minutah brez kemikalij prostor možno temeljito razkužiti. Poleg virusov in bakterij uniči tudi glivice in plesni. Ta tehnologija je že nekaj časa v uporabi v bolnišnicah. Produkt mariborskega podjetja pa je namenjen uporabi v prostorih, kot so šole, vrtci in drugi javni prostori. Ob tem pa je kot pravi Vovk tudi veliko cenejši od medicinskih naprav.

Prav zaradi veliko primernejše cene so pritegnili pozornost občine Selnica ob Dravi, ki v zadnjem času poskuša uvajati vse več inovativnih tehnologij. Županja Vlasta Krmelj je pojasnila, da se še za nakup te naprave niso odločili. So pa v zadnjem času investirali v pametne smetnjake na pokopališču in še nekatere druge sodobne tehnologije v občini.