Spletni portal, na katerem je mogoče najti povezave do oblik pomoči. Namenjen je tistim, ki potrebujejo pomoč in tistim, ki želijo pomagati. Foto: Radio Maribor
Spletni portal, na katerem je mogoče najti povezave do oblik pomoči. Namenjen je tistim, ki potrebujejo pomoč in tistim, ki želijo pomagati. Foto: Radio Maribor

2. marca, je začel delovati spletni portal #projektVida. Najdete ga na spletnem naslovu www.projektvida.org, na njem je dobrodelno društvo Humanitarček zbralo koristne napotke in začrtalo pot do različnih vrst pomoči, v prvi vrsti za starostnike. Medijski partner projekta je Radio Slovenija in v prihodnjih mesecih bomo redno osvetljevali konkretne težave, s katerimi se srečujejo starostniki, in iskali rešitve zanje. Pri tem bo treba pogosto stakniti glave.

Če so nas pred meseci pretresle prve zgodbe o t. i. »Vidah«, starostnicah in starostnikih, ki životarijo v stiski in osamljenosti, vodja Humanitarčka Ninna Kozorog pravi, da je teh zgodb še veliko in da spoznavajo vedno nove.

Kaj omogoča portal - www.projektvida.org

Na portalu so zbrane informacije za družine v stiski in za matere samohranilke, predvsem pa je portal namenjen reševanju težav starostnikov. Predsednica Društva Humanitarček Ninna Kozorog pravi, da so vključili so tudi druga dobrodelna društva, ki dopolnjujejo njihovo dejavnost, kot so brezplačni prevozi, finančna pomoč, preprečitev deložacij in podobno. Kozorogova pravi, da sta jo dve upokojenski društvi opozorili, da niso vsi starejši digitalno nepismeni ali slabo pismeni, zato je njim namenjen tisti »del portala, kjer jim v približno desetih korakih povemo, kaj morajo pri sebi prevertiti, ali jim pripada varstveni dodatek, ali jim pripadajo medicinsko-tehnični pripomočki, koliko plenic...vključili smo še to, da lahko sami preverijo veljavnost zdravstvenega zavarovanja. Drugi del pa je namenjen tistim, ki srečajo starostnika – »Vido« in ugotovijo, kaj lahko sami naredijo. Tukaj so koraki od že omenjenih, tudi do izredne finančne pomoči. Ena od dobrih stvari, ki jih pogosto pozabimo je, da so socialno ogroženi starostniki oporoščeni plačevanja RTV prispevka, druga stvar so reševalni prevozi, kako jih lahko uredimo pri nevladnih organizacij. Potrudili smo se ne prikriti nobene informacije«, razloži Kozorogova.

 Mnogi starostniki potrebujejo pomoč pri iskanju pomoči. Pri tem jim moramo omogočiti, da ohranijo dostojanstvo, zato so na portal uvrstili tudi
Mnogi starostniki potrebujejo pomoč pri iskanju pomoči. Pri tem jim moramo omogočiti, da ohranijo dostojanstvo, zato so na portal uvrstili tudi "malo šolo pomoči"Foto: Pixabay

V sodelovanju s Centri za socialno delo in mrežo prostovoljcev

Ninna Kozorog pravi, da ne želijo delovati mimo Centrov za socialno delo, njihove rešitve jih zanimajo. Humanitarčki oziroma humiji, kot si pravijo, pri starostnikih ne opravijo le elementarnega prostovoljnega dela, tudi pomagajo pri vzpostavljanju stikov oziroma komunikacije med starostniki in zaposlenimi na CSD-jih. Do težav prihaja najprej zaradi pomanjkanja zaupanja. Vsem, ki želijo pomagati in se zavedajo, kako pomembno je, da človek v stiski ohrani dostojanstvo, bo še kako prav prišla mala šola pomoči, ki jo najdemo na portalu.
»Opozarjamo, na kaj biti pozoren, ko vstopiš v stanovanje«, pravi Ninna Kozorog in dodaja: »Zakaj bi se ljudje na novo učili in se opekli, ko pa smo mi v desetih letih že nabrali izkušnje. …Zgraditi želimo mrežo prostovoljcev. Imamo sicer Slovensko filantropijo, ampak mi smo se lotili stvari drugače. Na naši spletni strani je prijavnica za mrežo. Če je nekdo iz Izlak, vnese podatke v mrežo in ko imamo mi potrebo v Izlakah, se obrnemo na prostovoljca tam. V tem je poanta, da s prostovoljci gradimo mrežo v Sloveniji, kot je mreža t.i. first responder-jev (prvi posredovalci pri zastoju srca, op.a.)."
Projekt Vida na terenu teče naprej, »Vid« pa je vedno več, zato je mreža pomočnikov pomembna. Če so začeli s pomočjo 80-ih »Vidam«, zdaj skrbijo za 400, ekipa Humanitarčka pa se ni bistveno povečala.

Starost je pogosto povezana z osamljenostjo in revščino/Foto: Pixabay
Starost je pogosto povezana z osamljenostjo in revščino/Foto: Pixabay

Dve dobrodelni akciji - ena je v teku, druga bo kmalu

Pred mednarodnim dnevom žena je Humanitarčke danes, v petek, 6. marca, začel z akcijo brezplačnih kosil za ženske, ki so jo vzpostavili s pomočjo sponzorjev in donatorjev. Namenjena je predvsem starostnicam in tistim, ki si dostojnega kosila ne morejo privoščiti. In kako do njega? Še do jutri ob 18-ih se je le treba z magičnimi besedami »verjamem v dobro« oglasiti v Galeriji Kreativnih v Gosposki ulici v Mariboru.

Vse bližje pa je tudi 16. marec, ko se bo začela Humanitarčkova akcija zbiranja donosnega odpadnega materiala, kovin in papirja. Pripravlja jo z družbo Surovina, z njo pa bodo poskusili nahraniti čimveč starostnikov. Podrobnosti najdete tudi na spletnem naslovu www.cistoveselje.si.