Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Tokratna najdba je znova izredno nevarna, zato bodo v nedeljo na predvidenem območju izvedli evakuacijo. Strokovnjaki pa opozarjajo, da naj se ljudje držijo vseh navodil, ki jih podajo pristojni.

Tokrat gre za 250 kilogramov težko eksplozivno telo, ki ga je že zavarovala policija in civilna zaščita, najdeno pa je bilo na industrijskem območju Maribora, ki ga je občina z lani sprejetim odlokom o varstvu pred naravnim in drugimi nesrečami uvrstila v prostor višje ogroženosti. Podžupan Samo Peter Medved: "Od leta 2019 je to že četrta najdena bomba. Tako da mislim, da so protokoli že znani."

Bombo si je že ogledala državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Vodja intervencije Darko Zonič: "Gre za klasično 250-kilogramsko bombo, z dvema mehanskima vžigalnikoma. Vžigalniki so videti kar v dobrem stanju. V primeru, da se vžigalnika ne bo dalo odviti, sledi naslednja faza, uničenje s kumulativnim trakom."

Dela bodo začeli v nedeljo opoldne. Pred začetkom pa bodo izvedli evakuacijo 300 in 600 metrskega pasu okoli najdišča. Vodja enote Igor Boh: "Evakuacija bo potekala na način, da bodo v 300-metrskem pasu od ležišča bombe evakuirani vsi prebivalci. V 600-metrskem pasu pa bo veljala omejitev gibanja." V času del bo na tem območju prepovedana vožnja z avtomobili, vstavljen pa bo tudi železniški promet.

Ob tem velja znova opozoriti, da se je treba držati vseh navodil pristojnih. Na srečo sicer do zdaj v Sloveniji ob tovrstnih najdbah še ni bilo večjih zapletov. V tujini pa je bilo kljub strokovnemu ravnanju s tovrstnimi bombami tudi že nekaj žrtev. Po nekaterih predvidevanjih pa je na območju Maribora še več sto neeksplodiranih bomb.

Tokrat najdena bomba je približno enake velikosti, kot je bila tista leta 2017 ob gradu Vurberk v občini Duplek in tista, ki so jo leta 2019 dezaktivirana v bližini trgovskega centra Europark. Je pa občutno manjša od bombe, dezaktivirane ob železniškem mostu. Druga 500 kilogramska bomba je namreč zahtevala evakuacijo približno tisoč ljudi. Pri odstranjevanju obeh bomb je takrat sodelovalo okoli 270 ljudi, med drugimi gasilci, civilna zaščita, policisti, železničarji in predstavniki nekaterih občinskih služb.