Cimos Foto: BoBo
Cimos Foto: BoBo

Delavce Mariborske tovarne in livarn avtomobilskih delov CIMOS je danes presenetila informacija o takojšnjem trajnem zaprtju proizvodnje. V vodstvu podjetja so pojasnili, da zaradi upada naročil, kar je posledica pandemije, ki je močno prizadela avtomobilsko industrijo. Ob zaprtju mariborskega obrata pa načrtujejo tudi zmanjšanje števila zaposlenih v Senožečah.

Svet delavcev v CIMOS Maribor Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Svet delavcev v CIMOS Maribor Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Približno 150 zaposlenih je na danes sklicanem svetu delavcev izvedelo, da se danes trajno ustavlja proizvodnja v mariborskem obratu CIMOSa. Namera vodstva je presenetila prav vse, tudi sindikat SKEI. Sindikalni zaupnik Raim Musič nam je pojasnil, da je bil danes ob 12.00 povabljen na sestanek s temo koronavirus. Na njem pa je izvedel za namero vodstva. Enak čas so bili o svetu delavcev, ki je bil sklican ob 13.30, obveščeni tudi ostali zaposleni.

Zaposleni tako od danes naprej koristijo preostanek dopustov, nekaj posameznikov pa naj bi še opravljalo nujno potrebna dela pred zaprtjem. Delavcem bodo na individualnih pogovorih, ki jih bodo izpeljali v prihodnjih tednih, ponudili možnost prekinitve pogodbe z odpravnino ali prezaposlitev v drugih CIMOSovih tovarnah v Sloveniji in tujini. V Vuzenici naj bi jim celo primanjkovalo delavcev.

V sindikatu še pojasnjujejo, da je CIMOS do zdaj poravnal vse finančne obveznosti do zaposlenih, obljubljeno pa jim je tudi izplačilo preostanka regresa.

Na dogajanje se je vodstvo podjetja odzvalo s pisnim sporočilom, v katerem so zatrdili, da bodo spoštovali veljavno zakonodajo in da sta potezi zaprtja tovarne v Mariboru in zmanjšanje števila zaposlenih za 50 v Senožečah nujni za ohranitev CIMOSa kot pomembnega akterja v avtomobilski industriji.