Foto: Radio Maribor/Gregor Salobir
Foto: Radio Maribor/Gregor Salobir

Mariborčanka Nina Medved, lanska nagrajenka Festivala mlade literature Urška v Slovenj Gradcu, je nedavno izdala svojo prvo pesniško zbirko, Drseči svet. Nagrada tega literarnega festivala namreč omogoča izdajo samostojne knjige.

Pesniški prvenec Drseči svet Nine Medved prinaša 48 kratkih pesmi brez naslova, nastalih v zadnjih dveh letih. Pesniško zbirko dopolnjujejo ilustracije Mete Wraber, ki je te pesmi prevedla v likovne podobe, pravi Nina in pojasnjuje različne ravni življenja, ki jih izpostavlja v svoji poeziji: "Ne gre samo za golo, ekonomsko preživetje, temveč gre tudi za odločitev kje in s kom želiš živeti in si ustvariti svoje odraslo življenje, pa tudi kaj ti polepša dan."

Pesmi, napisane v prvi osebi, pripoveduje mlada ženska, ki šele vstopa v življenje, polno sprememb in presenečenj. "In zato se vsak verz začne z besedo kako, ki prihaja v zelo različnih vlogah in sestavlja obsedeno zatrjevanje in iskanje kako? Kako bivati, kako najti to pot? Kako? In potem odgovor. Tako," še pove Nina Medved.

Pesmi nimajo naslova oz. je njihov naslov njihov zadnji verz, ki je zapisan poudarjeno, zadnja, 48. pesem zbirke pa združuje vse te verze in s tem povzema tematiko tega nestalnega sveta, še pojasnjuje avtorica. 31-letna Nina Medved je končala študij primerjalne književnosti in francoščine, je pesnica, performerka, urednica, fotografinja, prevajalka in producentka. Deluje kot samozaposlena v kulturi, to pa je v letu, ki ga zaznamuje pandemija, še težje, ker se literarni dogodki in mentorsko delo z mladimi ustvarjalci selijo na splet in zahteva to nova znanja in prinaša nove neznanke.