Trenutno se predvaja:
Maribor 10
12. marec 2019 ob 14:08 Haloze Radio Maribor

Grad Borl naj bi končno dočakal obnovo

Grad Borl na vzhodu Haloz neslavno propada že skoraj desetletje, ves ta čas je brez vsebin in posledično nevzdrževan. Zdaj pa se končno obetajo spremembe
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Grad Borl na vzhodu Haloz neslavno propada že skoraj desetletje, ves ta čas je brez vsebin in nevzdrževan. A to naj bi se po letih obljub že letos vsaj delno spremenilo.

Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat


Od leta 2010, ko je država kot lastnica dokončno onemogočila dostop v grad Borl, se je stanje objekta zelo poslabšalo. Kljub mnogim opozorilom in željam okoličanov, naj se dogajanje na gradu obudi, se ni zgodilo prav nič. Zdaj naj bi se to končno spremenilo; na gradu namreč že potekajo arheološka izkopavanja na terasi, še letos pa naj bi se začela tudi dela na notranjem dvorišču. Da se končno dela korak naprej, pozdravljajo v lokalni skupnosti oz. v društvu za oživitev gradu Borl. Grad si po njihovo namreč zasluži vsebine, goste in ne propadanja.

Obnovo naj bi izvedli v več fazah. Za prvo je po zagotovilih ministrstva za kulturo namenjenih milijon in pol evrov evropskih sredstev. Dela pa naj bi bila končana leta 2020.

Na občini Cirkulane in v društvu za oživitev gradu Borl so prepričani, da je obnova še posebej pomembna zaradi turizma, ki si ga v Halozah tako želijo. Po njihovem bi lahko grad Borl postal, primerljivo kot Bazilika na Ptujski Gori, turistična vstopna točka v vzhodne Haloze.

Aleks Horvat, (n)

Nazaj na vrh