Velik poudarek pri vrtu brez prekopavanja je v posnemanju naravnih vzorcev. V naravi je zelo malo gole zemlje. Golo zemljo ponavadi ustvari človek, naravno se pojavlja samo ob večjih ujmah. Ko se takšna zemlja pojavi, se narava odzove na način, da tla ponovno prekrije z rastlinami in organsko snovjo.

Foto: Facebook/Vrt BREZ prekopavanja
Foto: Facebook/Vrt BREZ prekopavanja
Foto: Facebook/Vrt BREZ prekopavanja
Foto: Facebook/Vrt BREZ prekopavanja

Metoda "VBp - Vrt brez prekopavanja" je primerna, če si želite poenostaviti vrtnarjenje in prekiniti ter izločiti nepotrebne posege na zemlji. Na takšen način boste v vrtnarjenju še bolj uživali. Bistvo metode VBp je v njeni učinkovitosti ter enostavnosti, saj izhaja iz opazovanja naravnih vzorcev. Vrtnar Aljaž Plankl, ustanovitelj spletne strani "Vrt BREZ prekopavanja": "Ko sem začel z vrtnarjenjem, sem bil zelo navdušen nad naravnimi vzorci in procesi. Takrat sem našel zanimive informacije na temo vrtov brez prekopavanja. Pomembno je, da posnemamo naravo in da uporabljamo njene vzorce, ki se pojavljajo. To je na zelenjavnem vrtu zelo preprosto doseči. Vrtnih tal ni potrebno prekopavati, če upoštevamo predvsem tiste naravne vzorce, ki se pojavljajo v gozdu."

Pri prekopavanju uničimo strukturo tal in zemljo izpostavimo naravnim dejavnikom. Če v tla ne posegamo in jih namesto tega zaščitimo z zastirko, je plevela bistveno manj, poleg tega se hitreje in lažje odstrani, pravi Aljaž Plankl in dodaja: "V drugem in tretjem letu je plevela manj, zato ker vrtna tla ne prekopavamo. Ko globinsko posegamo v vrtna tla aktiviramo plevel, ki je sicer v globini v mirovanju."

Bistvo metode "VBp - Vrt brez prekopavanja" je v njeni učinkovitosti ter enostavnosti, saj izhaja iz opazovanja naravnih vzorcev. Narava nam povrne z rodovitnimi tlemi in bujnimi pridelki.

Celotnemu prispevku lahko prisluhnete na spodnji povezavi.