Foto: BoBo
Foto: BoBo

Potem ko se je lokalna skupnost pred mesecem dni oglasila, da mariborskega letališča ne smejo zapreti, zdaj na infrastrukturnem ministrstvu pravijo, da bodo rešitev predstavili pravočasno. Še vedno pa naj bi razmišljali tudi o sprejetju državnega prostorskega načrta, ki je podlaga za širitev in iskanje možnega vlagatelja prek mednarodnega razpisa.

Dva meseca pred iztekom pogodbe s trenutnim kitajskim najemnikom letališke infrastrukture, ki je še pred nekaj leti obljubljal 600-milijonsko vlaganje, ministrstvo za infrastrukturo še ni predstavilo rešitve, zagotovili pa so nam, da bodo to storili pravočasno.

Komunikacija med občino in ministrstvom se je izboljšala

Usmeritve in prizadevanja glede reševanja letališča je ministrstvo za infrastrukturo predstavilo občini Hoče Slivnica, kjer so še aprila trdili, da je komunikacija slaba. Na dopis, v katerem je občina zahtevala pojasnila o nadaljnjih načrtih z letališčem, namreč več kot mesec dni niso odgovorili. Zdaj pa župan Marko Soršak pojasnjuje, da so mu na ministrstvu zagotovili, da delajo ne več rešitvah. Poiskali pa naj bi kratkoročno najustreznejšo. Sam pa poudarja, da se letališče v nobenem primeru ne sme zapreti.

Dolgoročno pa Soršak še zmeraj podpira sprejetje državnega prostorskega načrta (DPN), ki bi s pomočjo strateškega vlagatelja omogočil razvoj letališče. Temu pa del javnosti in nekatere nevladne organizacije zelo nasprotujejo.

DPN je še vedno v pripravi

Kot so nam zagotovili na ministrstvu, je DPN še vedno v pripravi. Ob tem dodajajo, da gre za dolgotrajen proces, ki lahko skupno traja tudi od 3 do 5 let. Neuradno pa naj bi se na ministrstvu zavedali neodobravanja določenega dela javnosti in nevladnih organizacij, zato imajo o sprejetju prostorskega načrta tudi sami nekaj pomislekov.