Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

V Mariboru se je začela dvodnevna mednarodna konferenca o krožnem gospodarstvu Circular Change. Uvodno besedo so tokrat dobili mladi, ki so opozorili na pomen takojšnjega podnebnega ukrepanja, sicer pa so organizatorji prvi dan konference v ospredje postavili dobre prakse iz gospodarstva.

Na 4. mednarodni konferenci Circular Change je Gala Alica Ostan Ožbolt iz organizacije Mladi za podnebno pravičnost izpostavila, da je treba »stremeti k čimprejšnji spremembi in ne čez 12 let, ko bo že prepozno«.

Trajnostni razvoj je po štirih letih postal del vsakdana, poudarja ustanoviteljica in direktorica platforme Circular Change Ladeja Godina Košir: »Ne samo mladi, vsi k tej spremembi pristopamo, ker vidimo, da nimamo planeta B«.

Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je izpostavila, da trenutno raste okoljevarstvena civilizacija. »Nevladni sektor se je že zdavnaj prebudil, mladi jasno izražajo svoja stališča, zdaj je na vrsti politika«. Nekdanji komisar Janez Potočnik je poudaril, da je v Sloveniji na deklarativni ravni koncept krožnega gospodarstva zelo dobro sprejet in podprt, zelo pa zaostajamo s konkretnimi koraki. Po njegovem mnenju je čas za neke vrste akcijski načrt, ki bi govoril o konkretnih nalogah ministrstev in časovnicah.

Jutrišnji zadnji dan konference v Mariboxu bodo v ospredju konkurenčne priložnosti in cilji Slovenije na področju krožnega gospodarstva, udeležence pa bo med drugim nagovoril tudi premier Marjan Šarec.