V naselju Kalše pri Šmartnem na Pohorju bi rad investitor Energo Maks d. o. o. iz Slovenskih Konjic postavil vetrno elektrarno. Temu pa krajani nasprotujejo in ne potrdijo soglasja, ki ga investitor potrebuje, da bi lahko pridobil gradbeno dovoljenje.

Investitor vetrne elektrarne Energo Maks d. o. o. iz Slovenskih Konjic si že od leta 2017 prizadeva dobiti gradbeno dovoljenje, za katerega pa potrebuje tudi soglasje krajanov KS Šmartno na Pohorju. Na njihovo zahtevo je pridobil tudi dodatno dokumentacijo, in sicer študijo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, iz katere je razbrati, da je vetrna elektrarna z vidika hrupa in oddaljenosti od objektov ustrezna, zagotavlja predstavnica investitorja dr. Ksenija Golob.

Predsednik Krajevne skupnosti Šmartno na Pohorju Modest Motaln pojasnjuje, da je zadeva večplastna, saj krajani niso enotni oziroma so na zadnjih dveh zborih krajanov izglasovali, da je ne želijo: »Največja težava, ki jo navajajo krajani je bližina stanovanjskih hiš in prekomerno obremenjevanje okolja s hrupom.« Kakšna je primerna razdalja do hiš pa zakonodaja ne predvideva.

O tem, ali naj investitorju dajo soglasje ali ne, bodo Šmarčani ponovno odločali v prihodnjih tednih. »Kako se bodo tokrat odločili krajani ne vem in ne morem napovedovati, a želimo prisluhniti argumentom investitorja, krajanov in članov civilne iniciative,« še dodaja Motaln.
Vrednost celotnega projekta ene vetrne elektrarne je ocenjena na približno 2 milijona evrov.

vetrnica, vetrna elektrarna Foto: BoBo
vetrnica, vetrna elektrarna Foto: BoBo