Foto: Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Tamara Zupanič Čučnik

Po ponovnem zaprtju gostiln in fitnesov v rdečih regijah so se mnogi podjetniki tudi v Podravju znašli v brezizhodnem položaju. Od vlade zahtevajo pomoč, saj bodo sicer prisiljeni odpuščati oziroma zapirati dejavnosti. Vse slabša epidemiološka slika pa skrbi tudi druge gospodarske panoge. Mnogi morebitnega ponovnega popolnega zaprtja ne bodo preživeli.

V Sekciji za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici so včeraj vlado vnovič pozvali, da pomaga 8200 gostincem, ki zaposlujejo več kot 20 tisoč delavcev. Zahtevajo, da država krije temeljni dohodek nosilcem dejavnosti, vse fiksne stroške in da zamrzne posojilne obveznosti pa tudi – kot pravi predsednik sekcije Blaž Cvar: »Da se tudi nadomestilo plač iz 80% poviša na 100%, saj tudi 20% plače je nemogoče zagotoviti, če so lokali zaprti«.
Ob tem je izrazil tudi bojazen, da mnogi gostinci »zaradi pomanjkanja informacij oziroma trenutnega stanja ne bodo čakali na ukrepe pomoči ampak bodo odpuščali še prej kot marca«.

Predsednik mariborske Obrtno-podjetniške zbornice Aleš Pulko zatrjuje, da so podravski obrtniki v začetku tretjega četrtletja zabeležili rast prodaje, popolno zaprtje države pa bi pustilo nepopravljive posledice. »Ponovno zaprtje bo gospodarstvu pustilo nepopravljive posledice. Smo v trenutku, ko se večina podjetij še od prvega zaprta ni povsem postavila na noge. Likvidnostno so podjetja v izjemno težkem položaju«.

Direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik je pojasnila, da je v določenih panogah že manj naročil, kopičijo pa se stroški, sploh pri čezmejnih storitvah. »Predvsem naročniki zahtevajo za vsakega delavca, ki pride na delovišče opravljen negativen koronatest, kar seveda predstavlja velik dodaten strošek za podjetje«, je pojasnila Podgornikova in dodala, da so na gospodarsko ministrstvo že podali pobudo za pomoč.