Foto: Radio Maribor/MMC KIBLA
Foto: Radio Maribor/MMC KIBLA

V mariborski Kibeli je na ogled razstava ženskih figur z naslovom »Glorious Twelfth - Lov na žensko ali dvanajst parabol o njenem obstoju« mariborskega kiparja Jožeta Šubica, letošnjega dobitnika nagrade za življenjsko delo ZDSLU.

Mariborski kipar, slikar in grafik Jože Šubic na najnovejši samostojni razstavi predstavlja 12 skulptur ženskih figur, največ je je glav, dve glavi s torzom in ena figura v naravni velikosti. Skulpture s pomenljivimi naslovi kot so Bralka, Strelka, Opazovalka lune, Meduza, Kolesarka, Slovenski slavček, prinašajo zgodbe o različnih dejavnostih žensk in ponujajo premislek o ženski in njenem položaju v sodobni družbi. "Že nekaj časa me zanima položaj ženske v družbi, predvsem v smislu degradacije, odrinjenosti, nesprejemljivosti njenega početja," pove kipar Jože Šubic.

Ženske figure iz keramike, ki jih dopolnjujejo kovinski in leseni objekti, v obiskovalcu vzbujajo nasprotujoča občutenja, vendar je umetnikovo sporočilo jasno: "Po svetu je dobro hoditi z odprto glavo," pravi Šubic, letošnji dobitnik nagrade za življenjsko delo Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. "Nagrada je priznanje z mojo nekomercialno umetnost, za nevšečna dela ob katerih sem se pogosto spraševal, zakaj jih sploh delam?"

Stanovsko nagrado bodo Jožetu Šubicu izročili jeseni v Kranju, njegova najnovejša razstava 12-ih ženskih figur pa bo v mariborski Kibeli na ogled do 5. junija.