Foto: EPA
Foto: EPA

Na Agenciji za okolje in prostor so danes dopoldne izvedli ustno obravnavo Magninega okoljevarstvenega dovoljenja. Sodelovali sta dve okoljevarstveni organizaciji in občina Miklavž na Dravskem polju, ki so bili priznani kot stranski udeleženci v postopku pridobivanja dovoljenja. Kot poudarjajo na občini, s slišanim niso zadovoljni, v združenju okoljevarstvenikov pa celo poudarjajo, da je že pri izdaji okoljevarstvenega soglasja prišlo do zakonske neskladnosti glede vode, ki bi morala celoten projekt ustaviti in vrniti na izhodiščno stanje.

Okoljevarstveniki, občina Miklavž na Dravskem polju in Magna tudi po ustni obravnavi niso zbližali stališč. Po besedah župana Lea Kremžarja še vedno ostajajo odprta vprašanja glede podzemnih voda, preobremenjenosti kanalizacije in monitoringa zraka. Ob tem Miklavžki župan tudi še enkrat poudarja, da ni proti Magni, pričakuje pa, da se vse naredi tako, da bo varno in zdravju neoporečno.

V združenju okoljevarstvenikov pa izpostavljajo 69. člen zakona o vodah, ki po interpretaciji Gorazda Marinčka govori o prepovedi gradnje objekta oz. naprave, ker potrebuje okoljevarstveno soglasje na vodovarstvenem območju. Zato v združenju poudarjajo, da ostajata odprti dve možnosti: po prvi zakonodajalec ustrezno dopolni zakon, po drugi pa Magna v Hočah ne vzpostavi lakirnice, ampak proizvodnjo, ki okoljsko ne more biti sporna. Stališče združenja okoljevarstvenikov pa je, da vse postopke prekinejo in da se okoljevarstveno soglasje Magni razveljavi.

Na Agenciji za okolje in prostor pojasnjujejo, da se bodo opredelili do vseh predstavljenih pomislekov in podatkov. V 15ih dneh pa bodo obravnavali tudi dopolnjeno izhodiščno poročilo o stanju okolja pred posegom, ki ga je agenciji predložila Magna. Kdaj bo o okoljevarstvenem dovoljenju odločeno, pa ni mogoče predvideti.