Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Mariborska občina in Stranka mladih – Zeleni Evrope bosta Ministrstvu za infrastrukturo v prihodnjih dneh poslali pobudo za izločitev mariborske vzhodne obvoznice iz sistema vinjetnega cestninjenja. Maribor si že več let prizadeva, še posebej pa po odprtju vzhodnega kraka avtoceste, da bi se hitra cesta izvzela iz vinjetnega sistema, zdaj pa bodo skušali pristojne prepričati še s pravnimi argumenti. Več kot 7-kilometrski odsek je po njihovem mnenju kategoriziran kot cestninska cesta neskladno z zakonom, zato terjajo od države in pristojnega ministrstva hitro ukrepanje.

Hitra cesta po mnenju Igorja Jurišiča (Stranka mladih – Zeleni Evrope) v skladu z uredbo o kategorizaciji državnih cest in zakonom o cestninjenju ne bi smela biti vinjetna cesta, mariborski podžupan Samo Peter Medved je pojasnil, da so bili v stiku s pristojnim ministrstvom in da se je postopek prenosa upravljanja te ceste z Darsa na Direkcijo za infrastrukturo ustavil zaradi denarja.

Na ministrstvu poudarjajo, da veljavna zakonodaja ne omogoča izvzema hitre ceste iz sistema cestninjenja, potrdili pa so, da prekategorizacija predmetne ceste še ni usklajena med upravljavcema državnih cest. Zapleta se tako pri denarju kot tudi pri dogovoru o morebitni obnovi določenih odsekov. Na mariborsko pobudo naj država zniža osnovna sredstva Darsa – kot v primeru Mariborske ceste v Celju - in tako olajša prenos na Direkcijo se še niso odzvali, v Darsu pa dodajo, da pri cestninjenju zgolj upoštevajo zakonska določila.